Категорія
Новини
Дата

Україна отримає другий транш макрофіну на суму €8 млрд – Єврокомісія

Другий транш макрофінансової допомоги ЄС для України становитиме майже €8 млрд, тобто всю решту суми, передбачену новим пакетом допомоги. Про це заявила речниця Єврокомісії на брифінгу в Брюсселі, пише ЄП.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЄС планує невдовзі вийти з пропозицією щодо надання решти макрофінансової допомоги, заявили в Єврокомісії. «Решта включатиме повну суму допомоги, яка була узгоджена Європейською радою на відновлення України. Технічна робота щодо другого траншу ведеться, щоб надати його якомога швидше», – сказала вона. 
  • ЄС працює над другою частиною макрофінансової допомоги, яка становить €8 млрд, уточнила речниця Єврокомісії.
  • Рішення про надання макрофіну мають затвердити Європарламент і Рада ЄС. До вересня пленарних сесій Європарламенту не заплановано.

Контекст

Раніше Bloomberg із посиланням на джерела повідомив, що країни ЄС не можуть домовитися про пакет у €8,8 млрд для України, тому Брюссель запропонував виділити €1 млрд у вигляді швидкої фінансової допомоги.

ЄС підготував такий альтернативний варіант після того, як Єврокомісія не змогла отримати згоду Німеччини на пакет, який передбачав €8,8 млрд позик. 

Як зазначає видання, Німеччина вимагає надати Україні ґранти, тобто безповоротну допомогу, замість кредитів. Але уряд Олафа Шольца нібито не погоджується з тим, як пропонується розрахувати та структурувати гарантії.

Серед країн ЄС немає єдиної думки щодо надання Україні пакета допомоги на €8,8 млрд. Не всі країни Євросоюзу готові підтримати Київ такою сумою, заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтервʼю Corriere della Sera. 

Міністр зазначив, що Україна отримує зброю і військову допомогу, але цього недостатньо, щоб перемогти або відвоювати окуповані території. За його словами, це явна ознака того, що ЄС і світ втомилися від війни в Україні.

«Деякі уряди не готові підтримувати Україну такою сумою. У перші місяці війни Європа була єдиною. Зараз ми бачимо різні думки про те, як підтримати Україну», – додав він.

12 липня Рада ЄС підтримала виділення €1 млрд макрофінансової допомоги для України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні