Категорія
Новини
Дата

Україна отримає другий транш макрофіну на суму €8 млрд – Єврокомісія

1 хв читання

Другий транш макрофінансової допомоги ЄС для України становитиме майже €8 млрд, тобто всю решту суми, передбачену новим пакетом допомоги. Про це заявила речниця Єврокомісії на брифінгу в Брюсселі, пише ЄП.

Ключові факти

  • ЄС планує невдовзі вийти з пропозицією щодо надання решти макрофінансової допомоги, заявили в Єврокомісії. «Решта включатиме повну суму допомоги, яка була узгоджена Європейською радою на відновлення України. Технічна робота щодо другого траншу ведеться, щоб надати його якомога швидше», – сказала вона. 
  • ЄС працює над другою частиною макрофінансової допомоги, яка становить €8 млрд, уточнила речниця Єврокомісії.
  • Рішення про надання макрофіну мають затвердити Європарламент і Рада ЄС. До вересня пленарних сесій Європарламенту не заплановано.

Контекст

Раніше Bloomberg із посиланням на джерела повідомив, що країни ЄС не можуть домовитися про пакет у €8,8 млрд для України, тому Брюссель запропонував виділити €1 млрд у вигляді швидкої фінансової допомоги.

ЄС підготував такий альтернативний варіант після того, як Єврокомісія не змогла отримати згоду Німеччини на пакет, який передбачав €8,8 млрд позик. 

Як зазначає видання, Німеччина вимагає надати Україні ґранти, тобто безповоротну допомогу, замість кредитів. Але уряд Олафа Шольца нібито не погоджується з тим, як пропонується розрахувати та структурувати гарантії.

Серед країн ЄС немає єдиної думки щодо надання Україні пакета допомоги на €8,8 млрд. Не всі країни Євросоюзу готові підтримати Київ такою сумою, заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтервʼю Corriere della Sera. 

Міністр зазначив, що Україна отримує зброю і військову допомогу, але цього недостатньо, щоб перемогти або відвоювати окуповані території. За його словами, це явна ознака того, що ЄС і світ втомилися від війни в Україні.

«Деякі уряди не готові підтримувати Україну такою сумою. У перші місяці війни Європа була єдиною. Зараз ми бачимо різні думки про те, як підтримати Україну», – додав він.

12 липня Рада ЄС підтримала виділення €1 млрд макрофінансової допомоги для України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні