Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС підтримала надання Україні €1 млрд макрофіну з пакету на €8,8 млрд

Рада Європейського Союзу підтримала виділення €1 млрд макрофінансової допомоги для України, повідомив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. Рішення підтримали міністри ЄС. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • ЄС посилює свою фінансову підтримку Україні: міністри щойно схвалили кредит на €1 млрд, повідомив Домбровскіс. «Це частина нового виняткового пакету макрофінансової допомоги. Українська економіка – у стані війни. Вона вкрай потребує короткострокового фінансування. ЄС готовий допомогти», – написав європейський чиновник у твіттері. 
  • «1 мільярд євро Україні! Після прискореного прийняття ЄС надасть постраждалій від війни державі макрофінансову допомогу. Гроші підуть на різні сфери», – йдеться в повідомленні чеського головування у Twitter. 

Контекст

Раніше Bloomberg з посиланням на джерела повідомив, що країни ЄС не можуть домовитися про пакет у €8,8 млрд для України, тому Брюссель запропонував виділити €1 млрд у вигляді швидкої фінансової допомоги.

ЄС підготував такий альтернативний варіант після того, як Єврокомісія не змогла отримати згоду Німеччини на пакет, який передбачав €8,8 млрд позик. 

Як зазначає видання, Німеччина вимагає надати Україні гранти, тобто безповоротну допомогу, замість кредитів. Але уряд Олафа Шольца нібито не погоджується з тим, як пропонується розрахувати та структурувати гарантії.

Серед країн ЄС немає єдиної думки щодо надання Україні пакету допомоги на €8,8 млрд. Не всі країни Євросоюзу готові підтримувати Київ такою сумою, заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтервʼю Corriere della Sera

Міністр зазначив, що Україна отримує зброю і військову допомогу, але цього недостатньо, щоб перемогти або відвоювати окуповані території. За його словами, це явна ознака того, що ЄС і світ втомилися від війни в Україні.

«Деякі уряди не готові підтримувати Україну такою сумою. У перші місяці війни Європа була єдиною. Зараз ми бачимо різні думки про те, як підтримати Україну», – додав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні