Категорія
Новини
Дата

Україна отримала $230 млн від Японії на відновлення сільського господарства

До державного бюджету України надійшла позика на $230 млн від уряду Японії в рамках проєкту Світового банку «Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)», повідомляє Міністерство фінансів. Таким чином, обсяг надходжень зовнішнього фінансування у березні вже сягнув $7,5 млрд, що є абсолютним місячним рекордом за всю історію України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Гроші було залучено із Цільового фонду сприяння необхідному розширенню кредитування для України (ADVANCE Ukraine). 
  • Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що залучення цих коштів є важливим внеском у забезпечення доступу для фінансування аграрного бізнесу України.
  • Він додав, що умовах війни сільське господарство зазнає значних збитків, що в свою чергу ставить під загрозу продовольчу безпеку не тільки в Україні, але й в усьому світі. 
  • Загалом з початку року обсяг надходжень зовнішнього фінансування становив $8,7 млрд (у січні – $0,4 млрд, у лютому – $0,8 млрд).

Контекст

Проєкт ARISE має на меті підтримку доступу сільгоспвиробників до фінансування через пільгове кредитування (компенсація видатків за програмою 5-7-9) та покращення доступу малих господарств до фінансування через гранти. 

Обсяг фінансування проєкту наразі становить $550 млн, з яких: $500 млн будуть спрямовані на фінансування Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» в 2023-2024 роках з фокусом на аграрні підприємства, майже $50 млн передбачено на гранти для малих сільгоспвиробників. 

20 березня Україна вже отримала кредит від ЄС у обсязі €4,5 млрд, а 21-го надійшов кредит від Канади у 2 млрд канадських доларів ($1,5 млрд).

22 березня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила третій перегляд програми розширеного фінансування EFF. Це означає виділення нового траншу для України – близько $880 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні