Категорія
Новини
Дата

Україна побудує плавучий док для Туреччини. «Укроборонпром» уклав перший контракт після підписання ЗВТ

1 хв читання

Херсонський державний завод «Палада», який входить до складу держконцерну «Укроборонпром», побудує композитний плавучий док для турецької приватної компанії Hidrodinamik Shipyard.

Ключові факти

  • Композитний мобільний причал вантажопідйомністю 8500 тонн збудують за сучасними технологіями: основні матеріали доку будуть українського виробництва, обладнання – європейських і турецьких постачальників. 
  • Понтон виготовлять з морського залізобетону на основі сульфатостійкого портландцементу, а башти – з суднобудівної сталі. Таке поєднання матеріалів дасть змогу скорочувати витрати на обслуговування понад 50 років.
  • Це – перший україно-турецький контракт, укладений після підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною, повідомив очільник заводу «Палада» Євген Алхімов.
  • Суму контракту підприємство не розголошує.

Херсонський державний завод «Палада»

«Палада» виготовляє залізобетонні та композитні плавучі доки та понтони, морські та річкові причали.

З 1968 року «Палада» побудувала 43 аналогічні доки різних модифікацій, 39 з яких успішно експлуатуються в багатьох країнах світу.

Вироби підприємства успішно працюють в країнах з різними кліматичними умовами, зокрема, у Японії, Туреччині, Болгарії, Південній Кореї, Єгипті, Нігерії та ін.

Hidrodinamik Shipyard – одна з перших приватних судноверфей Туреччини. Займається будівництвом, а також обслуговуванням та ремонтом суден всіх типів.

Контекст

3 лютого Україна та Туреччина підписали угоду про Зону вільної торгівлі. Документ передбачає встановлення Туреччиною 0% мит на 10 337 товарних позицій, що складає 95% від загальної кількості товарів, які експортуються Україною. Ще на 1348 товарних позицій будуть діяти тарифні квоти або зменшені мита.

Завдяки 0% мита на постачання Туреччиною зернових Україна отримає покращені умови доступу на турецький ринок переробленої аграрної продукції. Також угода передбачає повне скасування турецьких мит на промислову продукцію.

Угода щорічно даватиме +2,2% до ВВП і +2,6% до доходів домогосподарств, підрахували у Мінекономіки України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні