Категорія
Новини
Дата

Україна побудує плавучий док для Туреччини. «Укроборонпром» уклав перший контракт після підписання ЗВТ

Херсонський державний завод «Палада», який входить до складу держконцерну «Укроборонпром», побудує композитний плавучий док для турецької приватної компанії Hidrodinamik Shipyard.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Композитний мобільний причал вантажопідйомністю 8500 тонн збудують за сучасними технологіями: основні матеріали доку будуть українського виробництва, обладнання – європейських і турецьких постачальників. 
  • Понтон виготовлять з морського залізобетону на основі сульфатостійкого портландцементу, а башти – з суднобудівної сталі. Таке поєднання матеріалів дасть змогу скорочувати витрати на обслуговування понад 50 років.
  • Це – перший україно-турецький контракт, укладений після підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною, повідомив очільник заводу «Палада» Євген Алхімов.
  • Суму контракту підприємство не розголошує.

Херсонський державний завод «Палада»

«Палада» виготовляє залізобетонні та композитні плавучі доки та понтони, морські та річкові причали.

З 1968 року «Палада» побудувала 43 аналогічні доки різних модифікацій, 39 з яких успішно експлуатуються в багатьох країнах світу.

Вироби підприємства успішно працюють в країнах з різними кліматичними умовами, зокрема, у Японії, Туреччині, Болгарії, Південній Кореї, Єгипті, Нігерії та ін.

Hidrodinamik Shipyard – одна з перших приватних судноверфей Туреччини. Займається будівництвом, а також обслуговуванням та ремонтом суден всіх типів.

Контекст

3 лютого Україна та Туреччина підписали угоду про Зону вільної торгівлі. Документ передбачає встановлення Туреччиною 0% мит на 10 337 товарних позицій, що складає 95% від загальної кількості товарів, які експортуються Україною. Ще на 1348 товарних позицій будуть діяти тарифні квоти або зменшені мита.

Завдяки 0% мита на постачання Туреччиною зернових Україна отримає покращені умови доступу на турецький ринок переробленої аграрної продукції. Також угода передбачає повне скасування турецьких мит на промислову продукцію.

Угода щорічно даватиме +2,2% до ВВП і +2,6% до доходів домогосподарств, підрахували у Мінекономіки України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні