Категорія
Новини
Дата

Україна поки не ухвалила остаточного рішення про скасування антидемпінгових мит на цемент з Молдови. Мінекономіки повідомило Forbes деталі

Остаточного рішення щодо зняття 95%-их мит, що діяли останні п’ять років при імпорті молдовського цементу – ще немає, повідомив Тарас Качка, заступник міністра економіки України, йдеться у статті Forbes. Це навряд чи станеться вже цьогоріч.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • На початку жовтня про те, що Україна до кінця 2023 року скасує мита на цемент із Молдови, повідомили молдовські ЗМІ. Нібито такі домовленості були досягнуті під час зустрічі співголів міжурядової торгової комісії в Одесі. 
  • «За результатами конструктивних дискусій Україна висловила готовність скасувати антидемпінгове мито на імпорт цементу з Молдови до кінця 2023 року», – повідомив молдовський представник Міністерства економічного розвитку та цифровізації Вадим Гумене, передає видання InfoMarket.
  • Повідомлення молдовських ЗМІ – це лише пропозиції, з якими до України звернулася Молдова, пояснив у коментарі Forbes Тарас Качка, заступник міністра економіки України. «Там немає дедлайнів», – зазначив він. 
  • Мінекономіки отримало офіційного листа від уряду Молдови з проханням про перегляд торгових обмежень лише 10 жовтня, повідомив Качка. Україна збирається ретельно вивчити всі можливі наслідки такого рішення, перед тим як приймати остаточні дії, додав урядовець. 
  • Мита дійсно можуть бути зняті, не виключає Качка. «Для молдовського уряду це більше питання політики, тому ми погодилися, що розглянемо їхнє звернення про перегляд цього мита на підставі національних інтересів», – повідомив він.

Контекст 

Україна запровадила антидемпінгове 95%-ве мито на імпорт цементу з Молдови впродовж наступних п’яти років у травні 2019-го після розслідування Міністерства економіки. Підставою стало те, що один з молдовських виробників отримував газ на особливих умовах з Росії та відповідно демпінгував ціною на ринку України.

Тоді ж Україна запровадила антидемпінгові мита до червня 2024 року на цемент із Білорусі (57% мито) та Росії (майже 115%). 

Торгове обмеження скоротило імпорт цементу з Молдови у понад 40 разів. До запровадження мит Молдова входила до трійки найбільших імпортерів цементу в Україну. У 2019-му імпортовано 124 000 тонн молдовського цементу, або 15% імпорту цементу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні