Молдова заявила, що вже до кінця 2023-го Україна відкриє для неї свій ринок цементу. /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Сюрприз із Придністровʼя. Молдова просить відкрити український ринок цементу для своїх виробників. Чому Україна не поспішає це робити

Молдова заявила, що вже до кінця 2023-го Україна відкриє для неї свій ринок цементу. Фото Shutterstock

Молдова заявила, що вже до кінця 2023-го Україна відкриє для неї свій ринок цементу. У Мінекономіки України Forbes розповіли, що остаточного рішення ще немає і мито у 95% навряд чи буде зняте в цьому році. Який вплив молдовський цемент матиме на український ринок і до чого тут Росія та Білорусь

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Україна до кінця року скасує мита на цемент із Молдови, що діяли останні п’ять років, повідомили на початку жовтня молдовські ЗМІ. Нібито такі домовленості досягнуті під час зустрічі співголів міжурядової торгової комісії в Одесі. «За результатами конструктивних дискусій Україна висловила готовність скасувати антидемпінгове мито на імпорт цементу з Молдови до кінця 2023 року», – повідомив молдовський представник Міністерства економічного розвитку та цифровізації Вадим Гумене, передає видання InfoMarket.

Повідомлення молдовських ЗМІ – це лише пропозиції, з якими до України звернулася Молдова, пояснює Тарас Качка, заступник міністра економіки України. «Там немає дедлайнів», – каже він. Україна збирається ретельно вивчити всі можливі наслідки такого рішення, перед тим як приймати остаточні дії, пояснює урядовець. 

Мінекономіки отримало офіційного листа від уряду Молдови з проханням про перегляд торгових обмежень лише 10 жовтня, додає він. Качка не виключає, що мита дійсно можуть бути зняті. «Для молдовського уряду це більше питання політики, тому ми погодилися, що розглянемо їхнє звернення про перегляд цього мита на підставі національних інтересів», – каже він.

Чому Україна запровадила мита проти Молдови та як це повʼязано з РФ

Запроваджене у травні 2019-го 95%-ве мито майже повністю закрило український ринок для молдовського цементу на пʼять років – до середини 2024-го. Тоді ж Україна ввела антидемпінгові мита на цемент із Білорусі (57% мито) та Росії (майже 115%). 

У Молдові два виробники цементу: завод Lafarge та Рибницький цементний комбінат. Другий знаходиться на території невизнаного Придністров’я та на момент ухвалення Україною рішення щодо антидемпінгових мит отримував газ на особливих умовах з Росії та відповідно демпінгував ціною, розповідає Омельченко з «Ілляшев та Партнери». 

«Це й стало підставою для України захистити свій ринок від нечесного конкурента», – каже вона. Інший завод на момент розслідування не встиг надати належно оформлених документів, тож теж потрапив під дію митних обмежень України, пояснює вона. 

Сюрприз із Придністровʼя. Молдова просить відкрити український ринок цементу для своїх виробників. Чому Україна не поспішає це робити /Фото 1

Українські заводи торік виробили 5,4 млн т цементу

Чи несе загрозу українському ринку цемент із Молдови

Обидва молдовські заводи здатні виробляти близько 2,4 млн тонн на рік разом, пояснює Павло Качур, голова асоціації «Укрцемент». З них на експорт може йти близько 1,3 млн тонн, каже він. Це чверть виробленого цементу в Україні торік – 5,4 млн тонн, свідчать дані асоціації «Укрцемент».

«Відкриття торгівлі з Молдовою великої проблеми для українського ринку не складе, адже Україна значно потужніший виробник цементу», – переконує Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій. 

До запровадження мит Молдова входила до трійки найбільших імпортерів цементу в Україну. У 2019 році імпортовано 124 000 тонн молдовського цементу, або 15% імпорту цементу. Після запровадження мит, частка Молдови впала в понад 40 разів. Наприклад, у 2021-му Україна імпортувала 3000 тонн молдовського цементу. 

Наразі загрози для українських виробників цемент з Молдови не несе – через відсутність попиту, зазначає очільник асоціації «Укрцемент» Качур. За його словами, за січень-вересень 2023 року вітчизняним заводам вдалося виробити 4,4 млн тонн цементу. Але через відсутність попиту не використовується потенційна потужність української галузі – 13,6 млн тонн на рік.

До чого тут Росія та Білорусь 

Оскільки рішення про встановлення мит приймалося одним пакетом, то зняття мита з Молдови автоматично зніме мита з РФ та Білорусі, каже Олена Омельченко, партнерка юрфірми «Ілляшев та Партнери», що у 2019 році представляла інтереси українських виробників під час звернення до Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про запровадження мит. 

Одна з основних пересторог, за словами Качура, що через ринок Молдови в Україну теоретично може потрапляти цемент із РФ – із імітацією виробництва на Рибницькому заводі. 

Ще одна небезпека – цемент з Білорусі, який після скасування мит для Молдови теж вийде з-під торгових обмежень. «Якщо від РФ наш ринок захищений прямою забороною на торгівлю, то прямої заборони на ввезення товарів із Білорусі – немає», – нагадує Омельченко. 

У Білорусі працює три модернізованих бетонних заводи, які виробляють до 9,3 млн тонн цементу на рік, близько половини з них країна експортує, каже Качур з «Укрцементу». «Через дотації галузі з держбюджету – за значно нижчими ринку цінами», – вказує він. 

Чи може Україна, навпаки, продовжити мита? До червня 2024 року, коли минає термін дії мит, українські виробники можуть звернутися з запитом до Міжвідомчої комісії про їхнє продовження. Своєю чергою, Мінекономіки проведе нове розслідування. «Якщо ніхто не звернеться, і рішення про мита скасують, український ринок має достатньо інструментів, щоб захиститися від товарів з Білорусі та Росії», – переконує заступник міністра економіки Тарас Качка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні