Категорія
Новини
Дата

Україна політично готова стати членом ЄС через два роки – Стефанішина

Україна з політичної точки зору готова стати членом Європейського оюзу через два роки. Але таке рішення не має зашкодити українській економіці та бізнесу. Про це сказала віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на Саміті експортерів від Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Стефанішиної, вступ України в ЄС – це вже реальність, усі мають до цього готуватися. «Уряд робить усе, щоб це було максимально швидко. Ми почали скрінінг законодавства, його результати будуть вже у травні. Зазвичай цей процес триває три роки і вже після цього мали б початися перемовини», – заявила вона. 
  • Стефанішина наголосила, що теоретично Україна буде готова до прийняття політичного рішення щодо членства в ЄС через два роки. 
  • Проте, за її словами, ніхто не хоче приймати політичні рішення, які можуть зашкодити українській економіці та бізнесу. «Але бажання прийняти швидке політичне рішення є як у нас, так і всередині ЄС», – наголосила Стефанішина.
  • Вона також наголосила, що політика, повʼязана з екологією й зеленою трансформацією, є найбільшим викликом для України на шляху до членства в ЄС. 

Контекст

16 червня минулого року Єврокомісія опублікувала висновок, у якому рекомендувала надати Україні статус кандидата в ЄС, а 23 червня Європейська рада – орган, до якого входять лідери всіх країн – членів ЄС, – остаточно схвалила це рішення.

Остаточне рішення про надання статусу мають затвердити всі 27 держав-членів. Сама процедура членства – це процес, який включає складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подачі заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

Саміт експортерів відбувся 16 березня 2023 року за підтримки генеральних партнерів: Payoneer, ТПП України, Meest, «Метінвест». Партнерами експозони виступили: «Нова пошта», група компаній «Прометей», ТМ Casillero del Diablo.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні