Категорія
Новини
Дата

Україна повернула з російського полону 108 жінок

У межах чергового обміну полоненими вдалося повернути з російського полону 108 українських жінок, повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак. За його словами, це був перший «цілковито жіночий обмін».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «У полоні перебували мами та доньки, яких дуже чекали рідні. 37 евакуйованих з «Азовсталі», 11 офіцерів, 85 – рядових та сержантів», – повідомив він.
  • З них – 35 захисниць із ЗСУ, 32 – ВМС, 12 – ТрО, 8 – НГУ, включно з 2 із «Азову», 5 – ДССТ, 4 – ДПСУ та 12 цивільних.
  • «Серед звільнених були дівчата, незаконно ув’язнені в ОРДЛО, які потрапили в полон ще до широкомасштабного вторгнення. Люди сиділи з 2019 року в псевдореспубліках за «надто проукраїнську позицію», яка виражалась у перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані «шпигунство» та «тероризм», – зазначив Єрмак.
  • Зараз всі звільнені будуть проходити медичний огляд і реабілітацію. 
Україна повернула з російського полону 108 жінок /Фото 1

Обмін полоненими, фото: Андрій Єрмак

Україна повернула з російського полону 108 жінок /Фото 2

Обмін полоненими, фото: Андрій Єрмак

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Reuters із посиланням на одного з ватажків терористів Дениса Пушиліна повідомляє, що обмін відбувся за формулою «110 на 110», Росія повернула собі 80 цивільних моряків і 30 військових із РФ із так званих ДНР та ЛНР.

Контекст

Раніше Україні вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві повернули проросійського політика Віктора Медведчука і 55 російських окупантів. 

Додому повернулися військові, прикордонники, поліціянти, моряки, нацгвардійці, бійці ТрО, митники, цивільні, зазначив Єрмак. Серед них – офіцери, командири, герої України, захисники «Азовсталі» і вагітні жінки-військові.

«Денис Прокопенко «Редіс», Сергій Волинський «Волина», Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко – командири з «Азовсталі» – вже перебувають у безпеці. Це результат особистих домовленостей президента Зеленського з президентом Ердоганом», – додав Єрмак.

Також серед звільнених були 10 іноземців, які воювали за Україну.

11 жовтня в межах чергового обміну полоненими Україна повернула 32 військових і тіло загиблого добровольця – громадянина Ізраїлю. Серед звільнених – офіцери, сержанти та солдати ЗСУ. Всі вони були у місцях, де тривали жорсткі бойові дії. Багато з цих людей вважалися зниклими безвісти.

13 жовтня додому повернулися ще 20 осіб. Серед них – 14 військовослужбовців Збройних сил, чотири бійці територіальної оборони, один службовець Національної гвардії та один військовослужбовець Військово-морських сил.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні