Категорія
Новини
Дата

З полону звільнили 215 захисників України, 200 з них обміняли на Медведчука

У рамках обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві повернули проросійського політика Віктора Медведчука і 55 російських окупантів. Про це повідомив глава ОП Андрій Єрмак.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Додому повернулися військові, прикордонники, поліцейські, моряки, нацгвардійці, бійці ТРО, митники, цивільні, зазначив Єрмак. Серед них – офіцери, командири, Герої України, захисники «Азовсталі» і вагітні жінки-військові.
  • «Денис Прокопенко «Редіс», Сергій Волинський «Волина», Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко – командири з «Азовсталі» – вже перебувають у безпеці. Це результат особистих домовленостей президента Зеленського з президентом Ердоганом», – додав Єрмак.
  • Також серед звільнених – 10 іноземців, які воювали за Україну, вони знаходяться в місті Ер-Ріяд.
  • «Ми обміняли 200 наших героїв на Медведчука, який уже дав усі можливі покази слідству. А пʼять героїв-командирів «Азовсталі» – на 55 російських полонених, які не мають для нас жодного інтересу», – зазначив голова ОП.
  • «Віддати Медведчука за справжніх воїнів не шкода. Він пройшов усі слідчі дії, які передбачені законодавством, Україна отримала від нього все, що необхідно для встановлення правди в рамках кримінальних проваджень». – заявив президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні.
  • Обмін Медведчука на українських захисників не означає перешкоджання для розгляду його справ у суді, повідомив виконувач обовʼязків глави СБУ Василь Малюк. «Це стосується й ухвалення рішень, і призначення покарання, і конфіскації арештованого майна. Адже в такому разі застосовується процедура спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого», – йдеться в повідомленні СБУ.
  • Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими опублікував повний список осіб, яких вдалося повернути з російського полону в результаті обміну 21 вересня. Документ оприлюднено на сайті штабу.

Контекст

Маріуполь став символом української незламності. Місто з 3 березня знаходилося в облозі і щодня переживало майже безперервні артилерійські обстріли та авіанальоти. Захисники тримали місто на межі можливого, мирні люди цілодобово жили в підвалах, а загиблих ховали в братських могилах у міському саду. До війни це місце розглядали для будівництва сучасного технічного університету. 80–90% міста було розбомблено, жодної будівлі не було без пошкоджень. 

На початку березня завод «Азовсталь», де перебували захисники Маріуполя, був повністю знищений ворожими обстрілами, сказав в інтервʼю Forbes заступник мера міста Сергій Орлов.

Проти колишнього народного депутата Віктора Медведчука прокуратура вела дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

Медведчук сидів під домашнім арештом. Але коли російські війська почали бити ракетами по Україні, він зібрав речі та втік. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. 12 квітня Медведчука затримала СБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні