Категорія
Новини
Дата

Україна повністю відмовилася від російського ядерного палива з початку війни. Запас на складах на п'ять – шість років

З початку війни Україна повністю відмовилася від російського ядерного палива, запасів вистачить на п'ять – шість років, сказав в інтервʼю «Forbes Україна» керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. Інвестиції у власне виробництво в компанії оцінюють у $20–30 млн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Раніше частину ядерного палива Україна закуповувала у російської ТВЕЛ, а іншу постачала американська компанія Westinghouse зі Швеції. З початку війни «Енергоатом» повністю відмовився від російського ядерного палива. Проте на складах досі є великий його запас, який буде використовуватися протягом наступних пʼяти – шести років, повідомив Котін. 
  • За наступні два роки Westinghouse пообіцяла наростити виробництво до тієї кількості, яка необхідна Україні, заявляють в «Енергоатомі». 
  • Відмова від російського палива майже нічого не коштує: ціна на паливо залежить від розцінок на уран, тому практично однакова у різних постачальників, заявив Котін. Одне завантаження енергоблоку на 1000 МВт на один рік коштує Україні $30–40 млн. 
  • В Україні є два маленькі енергоблоки – на 440 МВт, які використовують російське паливо, але зараз Westinghouse працює, щоб видати партію палива, яке можна використовувати і на малих енергоблоках.
  • Україна вже два роки працює над розробкою власного палива, яку планує закінчити за два роки, повідомив Котін. Власне виробництво дешевше, ніж імпорт.
  • Інвестиції у власне виробництво – $20–30 млн, у які входить здебільшого вартість станків для виготовлення палива. 
  • Аби знизити залежність від одного виробника, Україні потрібно як мінімум двоє постачальників: частка одного має бути не меншою від 40% і не більшою за 60%, зазначив керівник «Енергоатому».
  • Серед усіх компонентів власного палива Україні доведеться імпортувати цирконієві трубки та збагачені уранові таблетки. В Україні відсутнє виробництво цирконію. У нас є можливість добувати його з руди у Дніпропетровській та Кіровоградській областях, але виготовлення трубок – це складний процес. Аби зараз запустити виробництво, треба інвестувати близько $250 млн.
  • Інша проблема – уранові таблетки, тобто саме паливо, яке працює в реакторі і дає теплоту для вироблення електрики. Україна не може збагачувати уран через підписання Будапештського меморандуму у 1994 році, яким відмовилася від ядерної зброї, каже Котін.
  • Українське підприємство «СхідГЗК» може видобувати уранову руду, але для виготовлення уранових таблеток цю руду треба очистити і збагатити, пояснив керівник «Енергоатома». Збагаченням займаються Росія та інші країни – члени «ядерного клубу». Серед неросійських компаній на цьому ринку можу назвати, зокрема, британську Urenco, яка має представництва по всьому світу.

Контекст

Загальна сума збитків «Енергоатома» за два місяці війни оцінюється в 36 млрд грн. Вона включає скорочення виробництва і пошкодження обладнання та інфраструктури АЕС. Крім того, з початку війни «Енергоатом» працює лише на половину своєї потужності.

Два місяці тому атомну електроенергію в Україні виробляли всі 15 енергоблоків на чотирьох АЕС – таке було вперше. Під час війни споживання електроенергії у країні впало вдвічі, тому задіяно лише половину енергоблоків.

З 4 березня Запорізька АЕС працює під контролем окупантів. Російські військові призначили начальника, з яким професійний персонал атомної станції з управління енергоблоками має узгоджувати всі дії. Окупанти використовують ЗАЕС як військову базу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні