Категорія
Новини
Дата

Україна припиняє експорт електроенергії – Міненерго

Україна з 11 жовтня припиняє експорт електроенергії через російські ракетні обстріли енергетичних об’єктів, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко у Facebook.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Cьогоднішні ракетні обстріли, що вразили теплову генерацію і електричні підстанції, змушують Україну піти на припинення з 11 жовтня 2022 року експорту електроенергії для стабілізації власної енергосистеми, заявив Галущенко.
  • Українська електроенергія, яку Україна експортували після синхронізації до ЄС, а також окремими лініями до Молдови і Польщі, допомагала Європі заміщати російський газ та підтримувала стабільність європейської енергосистеми, додав він.

Контекст

Росія здійснила масований ракетний обстріл вранці 10 жовтня. На 11:35 по території нашої країни було випущено 83 ракети, 43 з них збили, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Під ракетні удари потрапили Київ та область, Львівщина, Запоріжжя, Хмельниччина, Дніпропетровщина, Вінниця, Тернопільщина, Рівненщина, Франківщина, Сумщина, Харківщина, Житомирщина, Кіровоградщина, Одеса, Полтава. Багато населених пунктів залишилося без світла і води, є перебої з інтернетом.

В Офісі президента закликали українців вимкнути світло з 17:00 до 22:00 після сьогоднішніх масованих обстрілів з боку Росії. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

У вересні Україна заробила на експорті електроенергії $150 млн, тоді як у серпні – $73 млн. Електроенергія посіла п’яте місце за експортною виручкою, поступившись аграрній продукції, за даними Мінекономіки. Після початку комерційного експорту до ENTSO-E в червні цього року дохід від експорту зростає щомісяця.

З цих грошей левову частку отримує державна «Укренерго», яка щодоби продає на аукціонах доступ до міждержавних електромереж. З 30 червня до 9 жовтня «Укренерго» отримала 4,9 млрд грн за доступ до перетину зі Словаччиною та Румунією. 

Україна експортує електроенергію в чотири країни: Польщу, Словаччину, Румунію, Молдову.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні