Категорія
Новини
Дата

Україна призупинила розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину в СОТ

Розгляд у Світовій організації торгівлі скарги України на Польщу, Угорщину та Словаччину поставлено на паузу, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка, пише «Інтерфакс-Україна». За його словами, це зроблено, щоб загалом вирішити питання торгівлі з країнами ЄС.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС. Ми бачимо, що ця проблема буде усунута в найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки ми шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ сьогодні на паузі», – пояснив він.
  • Качка додав, що зараз Україна проводить консультації, але не спір як такий. «Ми не у спорі – ми не оформляли робочий орган для ведення спору, ми на стадії консультацій. Ми направили (до СОТ) цю справу, і для консультацій є 60 днів», – зазначив він.
  • Торговий представник наголосив, що для української сторони важливо знайти «конструктивне рішення в рамках усього ЄС». 
  • «Незважаючи на те, що скарги, які ми направили, вони проти конкретних держав-членів, включно з Польщею, це – системне питання наших відносин з ЄС. Наша мета – наголосити, що ЄС та Україна мають однаковий підхід до торговельних угод. Тому ми бачимо, як розвʼязати цю проблему в комплексі так, щоб показати єдність між нами та Польщею, між нами і ЄС, і між Польщею і ЄС», – наголосив Качка.
  • За його словами, Київ уже врегулював митне оформлення товарів, які йдуть транзитом через пʼять сусідніх країн. 

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

У відповідь Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини й Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

19 вересня уряд України схвалив нову процедуру експорту певних видів продукції до окремих держав – членів ЄС. У ній передбачено, що чотири культури (кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця), які йдуть у режимі експорту до пʼяти держав, мають отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики. 

26 вересня міністр агрополітики Микола Сольський повідомив, що Україна розробила процедуру верифікації експорту чотирьох агрокультур відповідно до рішення Єврокомісії та очікує відповідей від країн-сусідів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні