Фото: литовський порт Клайпеди /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Литва відкрила коридор для транзиту українського зерна до портів Балтії

Фото: литовський порт Клайпеди Фото Getty Images

Литва запустила зерновий коридор в порти Балтійського моря для транзиту української агропродукції, повідомив міністр закордонних справ країни Габріелюс Ландсбергіс. Він наголосив, що Литва доставлятиме продовольство, на відміну від Росії, яка намагається його знищити.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Коридор для транзиту зерна до балтійських портів було схвалено та погоджено, що зменшить тиск на українському кордоні та збільшить постачання до Африки та за її межі», – написав він.
  • Міністр додав, що співпраця між країнами дає результати.

Russia destroys food, Lithuania delivers it.
A corridor for grain transit to Baltic ports has been accepted and agreed, relieving pressure at the Ukrainian border and increasing supply to Africa and beyond. Cooperation gives results! pic.twitter.com/SxHNi6zzr0

— Gabrielius Landsbergis🇱🇹 (@GLandsbergis) October 3, 2023

Контекст

Після виходу РФ із «зернової угоди» Литва запропонувала вивозити більше зерна через свої порти. На початку вересня президент Литви Гітанас Науседа заявляв, що після розвитку портових коридорів Балтійського моря можна буде пропускати до 10 млн т українського зерна на рік.

3 жовтня міністр аграрної політики України Микола Сольський та його польський і литовський колеги Роберт Телус і Кястутіс Навіцкас під час онлайн-зустрічі домовилися, що ветеринарний, санітарний і фітосанітарний контроль з українсько-польського кордону протягом двох днів буде перенесено в литовський порт Клайпеди. Це стосується всіх аграрних вантажів, які прямують у цей порт.

Перенесення санітарного та фітосанітарного контролю дасть змогу скоротити час проходження митного контролю та знизити витрати на логістику. Також це рішення розвантажить пункти пропуску на кордоні з Польщею.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні