Категорія
Новини
Дата

Європа зменшить залежність від РФ. США поставлять до ЄС 15 млрд кубометрів газу вже цього року

США підписали угоду з Європейським Союзом на постачання щонайменше 15 млрд кубометрів газу у вигляді скрапленого природного газу (СПГ) в 2022 році, пише Bloomberg. Таким чином ЄС намагається знизити залежність від російського газу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Заяву про домовленість мають зробити у пʼятницю в Брюсселі президент США Джо Байден та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. У рамках угоди планується створити спеціальну робочу групу.
  • Згідно з угодою, країни-члени ЄС працюватимуть над забезпеченням попиту на 50 млрд кубометрів американського СПГ щонайменше до 2030 року. Імпорт СПГ з Росії в останні роки становив приблизно 14-18 мільярдів кубометрів на рік.
  • Оновлено. Про підписання угоди оголошено на спільній пресконференції Джо Байдена та Урсули фон дер Ляєн. «Ми збираємося разом, щоб зменшити залежність Європи від російської енергетики… Ми не повинні субсидувати жорстокий напад Путіна на Україну», — сказав Байден.
  • ЄС прагне зменшити залежність від російських енергоносіїв, заявила голова Єврокомісії. «Зобов’язання США надати ЄС 15 млд кубічних метрів СПГ цього року є великим кроком у цьому напрямку», – сказала фон дер Ляєн.

Контекст

США вже відмовилися від імпорту російських нафти та газу, Велика Британія пообіцяла зробити те саме до кінця року. 22 березня стало відомо, що міністри закордонних справ країн ЄС не дійшли згоди щодо санкцій проти енергетичного сектора РФ. Зокрема, Німеччина заявила, що ЄС занадто залежить від російської нафти та газу, щоб приймати рішення про ембарго. Росія забезпечує понад 40% постачань газу до ЄС.

24 березня країни «Великої сімки» заявили про готовність робити подальші кроки для зниження залежності від російських енергоносіїв. G7 закликали країни-виробники нафти та газу наростити постачання на міжнародні ринки. ОПЕК «має зіграти у цьому ключову роль».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні