Категорія
Новини
Дата

Відмова від російських енергоносіїв. Країни G7 закликали ОПЕК збільшити видобування нафти та газу

1 хв читання

Країни «Великої сімки» (G7) готові робити подальші кроки для зниження залежності від російських енергоносіїв, йдеться у заяві G7 проти російського вторгнення в Україну.

Ключові факти

  • Лідери країн «Великої сімки» зобовʼязалися активно підтримувати країни, які бажають поступово відмовитися від імпорту російського газу, нафти та вугілля, йдеться у заяві.
  • «Велика сімка» закликала країни-виробники нафти та газу наростити постачання на міжнародні ринки. ОПЕК «має зіграти у цьому ключову роль».
  • Країни G7 також виступили за повне виконання санкцій, запроваджених проти Росії, і готові координувати відповіді на спроби обійти обмеження, «зокрема це стосується операцій центробанку РФ із золотом».
  • Лідери країн G7 готові запровадити додаткові санкції у разі потреби.

Контекст

Президент України Володимир Зеленський неодноразово закликав країни світу запровадити енергетичне ембарго проти Росії.

Після вторгнення РФ в Україну низка нафтогазових компаній заявила про поступову відмову від російських енергоносіїв. Серед них: британська ВР, британсько-нідерландська Shell, німецька E.ON, італійська Eni. 

США вже відмовилися від російської нафти та газу, Велика Британія заявила, що відмовиться до кінця року.

22 березня стало відомо, що міністри закордонних справ країн ЄС не дійшли згоди щодо санкцій проти енергетичного сектора РФ. Зокрема, Німеччина заявила, що ЄС занадто залежить від російської нафти та газу, щоб приймати рішення про ембарго.

РФ раніше попередила, що санкції ЄС щодо російської нафти можуть спонукати її закрити магістральний газопровід до Європи. У балансі ЄС російський газ займає 40%, а економіка Німеччини – одна з найбільш залежних від російських енергоносіїв. Німеччина також є найбільшим покупцем російської нафти в ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні