Категорія
Новини
Дата

Україна пропонує країнам ЄС підключити українські телеканали замість російських. Латвія вже відключила низку каналів агресора

1 хв читання

Україна пропонує країнам ЄС замість російських телеканалів увімкнути ретрансляцію українських. Про це заявив міністр культури Олександр Ткаченко під час телемарафону, пише «Укрінформ».

Ключові факти

  • Після відключення російських телеканалів кількість пропаганди зменшиться в рази, а канали стануть менш доступними для самих росіян, вважає міністр.
  • Профільні європейські міністри підтримали цю ідею, і тепер Україна чекає конкретних кроків, каже Ткаченко.
  • Україна також запропонувала зупинити діяльність культурних російських центрів у Європі – припинити діяльність росіян в ЮНЕСКО, фонді підтримки кіновиробництва «Евримаж» та ін.
  • 7 березня у Латвії заборонили ретрансляцію 18 російських телеканалів, повʼязаних із Gazprom Media, пише портал Delfi. У день початку війни РФ проти України 24 лютого Латвія на кілька років заборонила ретрансляцію російських телеканалів «Россия» та «Россия 24».

Контекст

Після початку широкомасштабної війни проти України Росія також посилила тиск на ЗМІ та інформаційні атаки у боротьбі проти розповсюдження правдивої інформації. РФ ухвалила закон про кримінальне покарання за так звані «фейки» про дії російських військових. Тепер у Росії за поширення фото та відео, яке правоохоронці Росії вважають «фейками», загрожує вʼязниця.

Російський телеканал «Дождь» призупинив роботу, заявила гендиректор каналу Наталія Синдєєва. «Нам потрібні сили, щоб видихнути та зрозуміти, як працювати далі. Ми дуже сподіваємося, що ми повернемося в ефір і продовжимо роботу», — сказала вона. Раніше Росію залишив головний редактор каналу Тихон Дзядко.

Китайська соцмережа для поширення відео TikTok призупиняє діяльність в Росії через закон про «фейки».

Bloomberg призупинить роботу своїх журналістів у Росії, а CNN припинить мовлення. Аналогічні рішення прийняли телеканали CBS News, ABC News та канадська корпорація CBC. Причина — новий закон про «фейки».

7 березня Anonymous зламали російські потокові сервіси Wink та Ivi і державні телеканали для трансляції кадрів війни з України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні