Категорія
Новини
Дата

Україна та союзники планують проведення мирного саміту без участі Росії – WSJ

Україна та її союзники планують саміт світових лідерів, на якому не буде Росії, з метою заручитися підтримкою умов Києва про припинення війни, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела. Україна має сильну європейську підтримку напередодні зустріччі НАТО у липні.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Плани зустрічі, хоч і попередні, користуються підтримкою з боку європейських лідерів, включаючи президента Франції Еммануеля Макрона, які лобіюють участь країн, які стали на бік Росії або відмовилися зайняти позицію щодо війни.
  • «Нам потрібен єдиний план відповідального цивілізованого світу, який дійсно хоче жити у мирі», – заявив Андрій Єрмак, голова адміністрації президента України. Єрмак повідомив WSJ, що прямі переговори з Росією неможливі, доки її війська залишаються в країні. 
  • Європейські офіційні особи кажуть, що вони працюють із Києвом над зміною мирного плану України з 10 пунктів таким чином, щоб зробити його більш прийнятним для інших світових держав, таких як Індія, Бразилія, Саудівська Аравія та Китай.
  • Європейські офіційні особи прагнуть забезпечити, щоб у майбутніх переговорах як дипломатичну точку відліку використовувався план Києва.
  • Президент США Джо Байден та інші вищі керівники Організації Північноатлантичного договору будуть запрошені на зустріч, яка, як сподіваються західні дипломати, може відбутися незадовго до щорічного саміту НАТО, який розпочнеться 11 липня. Ця зустріч у Вільнюсі буде присвячена військовій підтримці України та майбутнім відносинам Києва з організацією.

Контекст

У листопаді минулого року президент України Володимир Зеленський представив учасникам «Групи двадцяти» (G20) пропозиції України щодо досягнення миру з РФ, які складаються з 10 пунктів.

За словами європейських дипломатів, на початку цього року Зеленський попросив Макрона допомогти йому у міжнародних звʼязках із такими лідерами, як Сі Цзіньпін. Переговори пізніше переросли у плани щодо організації саміту. За словами цих джерел, Макрон запропонував провести конференцію у Парижі, Данія та Швеція також запропонували провести її.

Чіткого списку учасників не було встановлено, але європейські офіційні особи останніми тижнями розійшлися по столицях провідних світових держав, прагнучи залучити до участі Бразилію, Індію, Китай та інші незахідні країни. Один чиновник, який брав участь в обговореннях, сказав, що вони сподіваються, що спадкоємець принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман і премʼєр-міністр Індії Нарендра Моді приїдуть, але вони набагато менш впевнені в Сі.

Раніше Росія заявила, що відкрита для мирних переговорів, але за умови, що Україна визнає анексовані нею території російськими. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні