Члени Добровольчого російського корпусу біля російського кордону на півночі України /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

За травень ЗСУ знищили рекордну кількість артилерії Росії. Це вже контрнаступ чи підготовка до нього? Розбір Forbes

Члени Добровольчого російського корпусу біля російського кордону на півночі України Фото Getty Images

За травень українські війська активізували удари в глибокий тил ворога та почали полювання на артилерійські системи РФ. Західні аналітики вважають, що це підготовка ЗСУ до контрнаступу, який почнеться найближчими тижнями.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оприлюднив надихаюче відео молитви українських солдатів із підписом «Настав час повертати те, що нам належить». Це може свідчити, що український контрнаступ справді скоро почнеться. Західні аналітики дослідили зміни ситуації на полі бою й доходять висновку, що ЗСУ вже готують передумови для початку наступальних дій.

Збільшення інтенсивності обстрілів позицій РФ

ЗСУ істотно активізували артилерійські удари по позиціях ворога в останні тижні, пише The Economist. Видання провело дослідження знімків супутників, які спеціалізуються на фіксуванні пожеж та високотемпературних подій (таких, як вибухи). Вони двічі на день обертаються над Україною та використовують тепловізори для виявлення високотемпературних явищ у місцях, не закритих хмарами. 

З 11 по 25 травня аналітики виявили значний сплеск високотемпературних явищ на окупованих територіях. 

Середня кількість пожеж, позначених як пов’язані з війною, на контрольованих Росією територіях наразі є найвищою з 2 серпня 2022 року, зазначає видання. Аналітики фіксують близько 100 пожеж на день, пов’язаних із бойовими діями, на окупованих РФ територіях.

Скріншот зі статті The Economist

Пожежі, пов’язані з бойовими діями, на окупованих РФ територіях Фото Скріншот зі статті The Economist

Попередній великий сплеск температурних явищ на окупованих територіях розпочався за кілька тижнів до початку осіннього контрнаступу на Харківщині та Херсонщині. 

Логічним поясненням цьому є підготовка до наступальних дій за допомогою артилерії, яка має прорідити оборонні позиції та вразити доступні склади боєприпасів армії РФ для швидкого поповнення, аби поставити російські сили в максимально незручне становище для оборони.

Полювання на російську артилерію

«Аномальні» значення знищення ЗСУ артилерійських систем Росії – ще одне підтвердження підготовки ЗСУ до контрнаступу, вважають західні аналітики.

За 15-й місяць війни українські війська знищили рекордну кількість артилерії ворога – 490 артсистем, свідчать дані Генштабу ЗСУ.  

Останній пік знищення артилерії ворога спостерігався під час підготовки до контрнаступу ЗСУ та на його початку у серпні-вересні 2022 року. Але тоді ця кількість була значно меншою, ніж зараз.

інфографіка Forbes Ukraine

інфографіка Forbes Ukraine

Це показник того, що ЗСУ цілеспрямовано розпочали полювання на цей вид озброєння, адже артилерія є головною загрозою для сил наступу. Аби зменшити вогневі можливості РФ, ЗСУ прагнуть максимально знищити такі системи. 

Відповідно до аналізу оборонних позицій росіян, артилерія має прикривати російські війська на першій лінії оборони та забезпечувати відхід до основної лінії оборони у разі потреби. 

За даними The Military Balance, на початок повномасштабного вторгнення РФ мала на озброєнні приблизно 3080 артилерійських систем (без урахування РСЗВ). Лише за останній місяць боїв ЗСУ знищили 16% цієї кількості. 

Удари в глибокий тил

У травні українська армія активізувала удари по базах російської армії, які розташовані на далекій відстані: в Луганську, Маріуполі та Бердянську. Це може бути пов’язано з передачею ЗСУ британських ракет Storm Shadow з дальністю ураження від 250 км. 

Лише від двох ударів ЗСУ по базах розташування окупантів у Маріуполі нібито загинуло 450 російських військових. 

Скріншот liveuamap

Удари ЗСУ по розташуванню РФ за 11–27 травня Фото Скріншот liveuamap

З 11 по 27 травня, за даними Liveuamap, ЗСУ завдали по шість ударів в окупованих Луганську, Маріуполі та Бердянську. Загалом було уражено щонайменше 25 об’єктів.

Удари в тил ворога відбувалися майже щодня, тоді як до цього такі атаки були лише раз на чотири-п’ять днів. 

Знищення складів боєприпасів і місць розташування резервів РФ також може бути безпосередньо пов’язано із підготовкою до контрнаступу.

Рейди в прикордонні регіони та контратаки на флангах Бахмута

Останні активні дії Російського добровольчого корпусу та навіть успішні атаки на флангах Бахмута на заході також пов’язують із підготовкою до контрнаступу та спробою відтягнути максимальні сили РФ на себе. 

Після успішних наступальних дій ЗСУ російське командування було змушене перекидати значні сили з інших ділянок фронту, свідчать дані Інституту вивчення війни (ISW). 

Для посилення Бахмута на північ від міста перекинули підрозділи 6-ї гвардійської мотострілецької дивізії (20-та гвардійська загальновійськова армія, Західний військовий округ), які раніше були розташовані на луганському напрямку. А на південь були спрямовані десантні війська і підрозділи терористичної організації «ЛНР».

Також, за даними ISW, Росія перекидає війська з авдіївського та донецького напрямків, аби замінити відступальні сили ПВК «Вагнер». 

А рейди легіону «Вільна Росія» та Російського добровольчого корпусу є підготовкою ЗСУ до контрнаступу та спробою змусити РФ перекинути сили з інших напрямків на укріплення кордонів Бєлгородської, Брянської та Курської областей, вважає Atlantic Council.

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що Росія перемістила на територію України 97% своїх військ. Імовірно, РФ буде змушена повернути частину сил для захисту власних кордонів.

Техніка контрнаступу по дорозі до України 

Поки що невідомо, чи справді ЗСУ отримали всю обіцяну зброю від партнерів та чи можуть використовувати її для контрнаступу. 

Українські військові лише завершують навчання на шведських броньованих машинах CV-90, а артилерійські системи Archer прибудуть лише влітку, зазначає міністр оборони України Олексій Резніков. Самі ж CV-90 нещодавно помітили по дорозі до України. Отже, аж ніяк не вся техніка, яку пообіцяли ще в січні-лютому, вже може бути на озброєнні ЗСУ та готовою для залучення в атакувальні дії. 

Багато українських підрозділів нині лише повертаються в Україну після навчання в країнах-партнерах. 

Ймовірно, контрнаступ розпочнеться тоді, коли все озброєння та всі підрозділи прибудуть на територію України. Для цього знадобиться принаймні кілька тижнів.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні