Літаки, гарантії від НАТО та контрнаступ. Зеленський провів переговори з президентом Фінляндії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Літаки, гарантії від НАТО та контрнаступ. Зеленський провів переговори з президентом Фінляндії

Getty Images

У Гельсінкі відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо. На спільній пресконференції Нііністьо повідомив, що країна й надалі підтримуватиме Україну та готує 15-тий пакет допомоги, Зеленський наголосив на необхідності гарантій безпеки від НАТО.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «15-тий пакет допомоги вже готується, і я абсолютно впевнений, що буде й наступний, 16-тий», – сказав Нііністьо, не озвучивши деталі. Зеленський закликав прискорити надання 15-го пакета допомоги та розпочати якомога швидше підготовку наступного.
  • Також Зеленський наголосив на необхідності надання Україні винищувачів і додав, що впевнений, що країна їх отримає після контрнаступу.
  • «Скоро у нас будуть наступальні дії, і після них, я впевнений, нам дадуть літаки. Хотілося б навпаки, нам би було так легше, але є як є, і ми за все вдячні», – сказав президент України.
  • Він підкреслив, що підтримує набуття Фінляндією членства в НАТО, і для самої України членство в альянсі було б найкращою гарантією безпеки. «Ми хочемо запрошення для України, а на цьому шляху, поки йде війна, нам потрібні гарантії безпеки сьогоднішнього часу, поки ми не в НАТО», – сказав він.
  • За словами Зеленського, ціль України – повноправне членство в альянсі, і це одна з причин офіційного візиту президента до Фінляндії, друга причина – посилення українських Збройних сил.

Контекст

У 2008 році НАТО погодилася, що Україна в якийсь момент стане її членом, але з того часу не просувала цього формулювання. На той час саме США закликали НАТО надати Україні конкретний графік вступу, так званий План дій щодо членства, але Франція та Німеччина заперечували, побоюючись, що цей крок спровокує Росію.

Україна офіційно подала заявку на вступ до НАТО минулого року після вторгнення Росії. Те саме зробили Фінляндія й Швеція, перша з яких приєдналася до Альянсу 4 квітня.

Україна стане членом Північноатлантичного альянсу в «довгостроковій перспективі». Про це раніше сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він наголосив, що Україні зараз потрібно зберегти незалежність на фоні загрози з боку РФ, пише BBC.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хотіла б мати гарантії безпеки з боку держав – членів НАТО, доки вона рухається шляхом вступу до Альянсу. Таким чином Зеленський прокоментував свої очікування від майбутнього саміту НАТО влітку у Вільнюсі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні