Категорія
Новини
Дата

Україна відновлює довоєнні обсяги експорту до ЄС, допомогли скасування квот та мит – Мінекономіки

У серпні український експорт у країни ЄС майже досяг довоєнного рівня. А за результатами трьох кварталів навіть перевищить відповідні довоєнні показники, повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У серпні експорт в ЄС склав 90% рівня експорту, зафіксованого у серпні 2021 року. А за три квартали 2022 року Україна експортувала до ЄС, попри війну, навіть на кілька відсотків більше, ніж за І–ІІІ квартали 2021 року, сказав Качка в ефірі телемарафону.
  • Допомогли в цьому скасування квот та мит Євросоюзом, що спростило експорт аграрної продукції. 
  • Також сприяли пожвавленню торгівлі «лінії солідарності», започатковані Єврокомісією для України, та посилення спроможності митної інфраструктури, додав заступник міністра.
  • В цілому рівень українського експорту, в порівнянні з довоєнним, скоротився майже вполовину, зазначив Качка.
  • «Якщо у січні-лютому Україна експортувала щомісячно на рівні $6 млрд і більше, то зараз ми виходимо на рівень $3,4 млрд – приблизно такий буде результат по вересню», – сказав він. 
  • Найбільше скоротився експорт до держав Північної Африки та Азії. І зараз він відновлюється лише в контексті зернової ініціативи та відкриття портів. Також повністю припинена торгівля з РФ та РБ.

Контекст

У травні Рада ЄС ухвалила постанову про тимчасову лібералізацію торгівлі з Україною. Вона передбачає скасування на один рік мит на експорт з України.

З 1 жовтня запрацює «митний безвіз», тобто набудуть чинності для України Конвенція про процедуру спільного транзиту та Конвенція про спрощення формальностей у торгівлі товарами. За словами Качки, це дозволить вантажам ще швидше проходити кордони між Україною та країнами ЄС.

Кабмін 27 вересня ухвалив низку постанов, які дозволять Україні приєднатися до Конвенцій про процедуру спільного транзиту й спрощення формальностей у торгівлі товарами, тобто «митного безвізу».

Тепер необмеженому колу українського бізнесу відкривається доступ до авторизацій і спрощень, аналогічних тим, які існують у ЄС. Також врегульовуються питання надання митним органам заходів забезпечення сплати митних платежів при ввезенні та/або переміщенні територією України транзитом.

Бізнес отримує інструменти для користування перевагами та спрощеннями процедури спільного транзиту, які мають економічні оператори у 35 країнах – членах конвенції. До цього часу доступ до спрощень та авторизацій мало обмежене коло підприємств, зокрема авторизовані економічні оператори.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні