Категорія
Новини
Дата

Україна повністю заборонила експорт товарів до Росії

Кабінет міністрів ухвалив постанову «Про заборону вивезення товарів з України на митну територію Російської Федерації». Це рішення уряд ухвалив на засіданні 27 вересня, повідомляє Міністерство економіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Постановою передбачається заборонити вивезення за межі митної території України товарів за зовнішньоекономічними контрактами, торговельною або країною призначення яких є Росія. 
  • Документ діятиме до дня припинення або скасування військового стану та припинення застосування Росією недружніх дій проти України.
  • «Ми продовжуємо санкційний тиск проти рф. Ця постанова – ще один з багатьох інструментів економічного впливу. Розуміємо, що санкції – це засіб не лише реагування на військову загрозу, а й упередження агресії в майбутньому», – каже перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко.
  • За її словами, початку війни експорт товарів до РФ де-факто було зупинено, але тепер це закріплено і на правовому рівні.

Контекст

За прогнозами уряду рішення не буде мати негативних економічних наслідків. Адже за даними статистики, за період з березня по червень експорт українських товарів на територію РФ становив всього $4,2 млн. Переважно це була продукція з чорних металів на суму $4,189 млн і хімічна продукція на $57 200. Для порівняння: тільки в січні 2022 року українскі підприємства експортували до Росії товарів на $250 млн.

Крім того, ембарго на експорт допоможе українським компаніям, що мали контрактні зобов’язання перед суб’єктами Росії, встановити юридичну чіткість у питанні невиконання контрактів. І тепер вони зможуть сконцентрувати активність на інших ринках, вважають в уряді.

У березні 2022 року український експорт скоротився на 57,9% проти лютого, а імпорт – на 75,8%. Сезонно скориговане сальдо зовнішньої торгівлі у березні 2022 року було позитивним і становило $819,4 млн. У лютому 2022 року сальдо було негативним – (мінус) $969,0 млн.

За перші два тижні вересня Україна експортувала продукції на $1,818 млрд, а імпортувала – на $1,929 млрд. Таким чином дефіцит становить лише $111 млн, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. У серпні торговельний дефіцит становив $1,05 млрд.

У лідерах експорту традиційно соняшникова олія ($230 млн), кукурудза ($174 млн), ріпак ($166 млн), пшениця ($147 млн). Новий рекорд для електроенергії – $131 млн за пів місяця.

ЄС залишається головним напрямом експорту – $1,24 млрд від загальних $1,81 млрд експорту. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні