Категорія
Новини
Дата

Україна відсудила в китайської компанії майже 500 млн грн через неякісний ремонт доріг

Мін’юст виграв справу проти китайської будівельної компанії Xinjiang Communications Construction Group у трьох судових інстанціях КНР та забезпечив повернення до держбюджету України, а також до МБРР близько 0,5 млрд грн, повідомила пресслужба міністерства.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 13 жовтня 2023 року Народний суд вищої інстанції міста Урумчі (Китай) відмовив у задоволенні всіх трьох апеляційних скарг Xinjiang Communications Construction Group в повному обсязі.
  • 19 грудня суд першої інстанції усунув останню судову перепону для повернення коштів в Україну.
  • «17 січня 2024 року грошові кошти загальним розміром майже 0,5 млрд грн у доларовому еквіваленті були перераховані Банком Китаю на рахунок Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури та на рахунок Міжнародного Банку Реконструкції і Розвитку. Справу закрито», – повідомила заступник міністра Ірина Мудра.

Контекст

В жовтні 2017 року «Укравтодор» та китайська державна компанія «Xinjiang Communications Construction Group» підписали 2 контракти на умовах FIDIC щодо виконання ремонтних робіт з покращення безпеки руху на автодорозі М-12 (Стрий–Тернопіль–Кіровоград–Знамʼянка) та реконструкцію і капремонт автодороги М-03 (Київ–Харків–Довжанський).

Контракт щодо реконструкції автодороги М-03 було розірвано «Укравтодором» у грудні 2018 року, оскільки станом на дату розірвання роботи по контракту навіть не розпочалися. Згодом, у червні 2019 року «Укравтодором» було розірвано другий контракт щодо автодороги М-12, оскільки китайський підрядник на той момент виконав приблизно 1% робіт замість 70% і не забезпечив належного експлуатаційного утримання ділянки,в результаті чого ділянку дороги було доведено до аварійною стану.

Після цього «Укравтодор» направив китайському банку запити на стягнення за зазначеними гарантіями. 

18 серпня 2023 року Мін’юстом були отримані рішення суду міста Урумчі – у трьох справах за позовами китайської державної будівельної корпорації до «Укравтодору» (тепер – ДАВРІУ), винесені на користь української сторони. 28 серпня компанією Xinjiang Communications Construction Group було подано апеляції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні