Володимир Зеленський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна виробить мільйон безпілотників в 2024 році – Зеленський

Володимир Зеленський Фото Getty Images

У 2024 році Україна виробить мільйон безпілотних літальних апаратів. Про це заявив на пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Мільйон ми зробимо. Ми зробимо все, щоб так воно й було», – сказав Зеленський, коментуючи плани з виробництва БПЛА.
  • Президент наголосив на необхідності створити найкращу інфраструктуру щодо управління дронами, «щоб використовувати дуже швидко».
  • Він розповів, що на найближчій Ставці «було гучно» – ключовим питанням було виробництво дронів і їх постачання на фронт.

Цитата

«Дуже не подобається, коли логістично в нас залишаються бюрократичні, радянські процеси. Коли 26 000 дронів лежали на одному складі й не доїхали до фронту. Було дуже гучно на Ставці, але не може бути таких пауз», – сказав Володимир Зеленський.

Контекст

За даними Міноборони, на озброєння чи в експлуатацію прийнято 28 моделей українських БпЛА. Зокрема девʼять моделей дронів-камікадзе, серед яких три літакового типу, а також шість моделей FPV-дронів.

Загальна кількість поставлених ЗСУ БпЛА та дронів у рамках закупівель Міноборони налічує тисячі одиниць, заявляли в Міноборони.

З низкою українських компаній укладено контракти на серійне виробництво 10 моделей БпЛА різних типів. Найменування та обсяги міністерство не розкриває з міркувань безпеки.

Уряд виділив 40 млрд грн цього року, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що Кабмін схвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

За даними Мінстратегпрома, Україна виробляє на місяць десятки аналогів іранських «шехедів». У листопаді гендиректор УОП Герман Сметанін повідомив, що новий український дрон-камікадзе з дальністю ураження 1000 км, пішов у серійне виробництво.

Німецький виробник дронів Quantum Systems з квітня 2022 року постачає свої дрони Vector в Україну. З січня 2024-го компанія планує запустити тут виробництво запчастин, а ще через рік – повноцінне збирання дронів. Чому компанія розширює свою присутність, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні