Категорія
Новини
Дата

Україна впроваджує секторальні санкції проти всіх банків і небанківських фінустанов РФ

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради постанову про затвердження рішення РНБО застосувати секторальні економічні санкції та інші обмежувальні заходи до фінансових установ Росії, відповідний документ є на сайті парламенту. Санкції запроваджуються на 50 років.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що доповідатиме проєкт постанови під час розгляду на пленарному засіданні Ради секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Згідно з текстом документа, санкції запроваджуються на 50 років.
  • Санкції стосуються всіх зареєстрованих або які мають місцезнаходження в Росії банків, включно з Центральним банком РФ, страхових компаній та інших небанківських фінансових установ.
Україна впроваджує секторальні санкції проти всіх банків і небанківських фінустанов РФ /Фото 1

Рішення РНБО про застосування секторальних санкцій до фінансових установ РФ

Україна впроваджує секторальні санкції проти всіх банків і небанківських фінустанов РФ /Фото 2

Рішення РНБО про застосування секторальних санкцій до фінансових установ РФ

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Санкції включають: зупинення операцій з активами, що належать фінустановам РФ; заборона встановлення та підтримання ділових відносин, зокрема кореспондентських; заборона вчинення правочинів з фінустановами РФ.
  • Також є заборона на купівлю цінних паперів та інших фінансових інструментів, емітентами яких є фінустанови РФ, за винятком відчуження (зокрема безоплатного) цінних паперів на користь держави України.
  • Крім того, серед санкцій – зупинення виконання економічних та фінансових зобовʼязань на користь російських фінустанов, зокрема, щодо перерахування дивідендів, відсотків та інших виплат за залученими в Україну активами.
  • Передбачені й зупинення інвестицій на користь цих фінустанов, зупинення обслуговування електронних платіжних засобів (включно з переказами, здійснення розрахунків та видачу готівки), емітованих фінустановами РФ.
  • Документ передбачає заборону зарахування коштів клієнтів – фізичних та юридичних осіб, а також анулювання реєстрації та заборону нових реєстрацій Нацбанком міжнародної платіжної системи, оператором якої є фінустанова РФ, та її учасників, а також учасника фінустанови РФ міжнародної платіжної системи, оператором якої є резидент України.

Контекст

Днями президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ про запровадження санкцій проти керівництва найбільших російських банків. Також цим рішенням оновлено санкції проти ПАТ «Московська біржа ММВБ-РТС». Відповідний указ голови держави опублікований на сайті Офісу президента. Як зазначили в Мінекономіки, серед запропонованих санкцій віддзеркалені обмеження, раніше запроваджені, зокрема, США та Великою Британією. 

У списку 333 фізичні особи, повʼязані з банківським і фінансовим сектором РФ, і одна юридична – ПАТ «Московська біржа ММВБ-РТС». Санкції діятимуть упродовж 10 років. Вони, зокрема, передбачають блокування активів, повне припинення торгових операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобовʼязань, анулювання чи зупинення ліцензій та інших дозволів на діяльність в Україні, позбавлення державних нагород України.

Європейський Союз запровадить 10-й пакет санкцій проти Росії до 24 лютого. До пакету мають намір включити чотири російські банки, зокрема Альфа-Банк, також планується запровадити санкції проти 130 фізичних і юридичних осіб, пише Politico з посиланням на джерела. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новий пакет санкцій ЄС буде спрямований на товари на суму €11 млрд за допомогою торгових заборон і контролю за технологіями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні