Володимир Зеленський ввів санкції проти російських банкірів /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський ввів у дію санкції проти російських банкірів і Московської біржі

Володимир Зеленський Фото Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ про запровадження санкцій проти керівництва найбільших російських банків. Також цим рішенням оновлено санкції проти ПАТ «Московська біржа ММВБ-РТС». Відповідний указ голови держави опублікований на сайті Офісу президента.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Як зазначили в Мінекономіки, серед запропонованих санкцій – віддзеркалені обмеження, раніше запроваджені, зокрема, США та Великою Британією. 
  • У списку 333 фізичні особи, повʼязані з банківським і фінансовим сектором РФ, і одна юридична – ПАТ «Московська біржа ММВБ-РТС».
  • Зокрема, серед підсанкційних осіб старший віцепрезидент «Сбєрбанку» Олександр Базаров, колишній міністр фінансів, голова правління банку «ФК Открытие» Михайло Задорнов, президент Альфа-банку Олег Сисуєв.
  • «Санкції проти керівників банків, які працюють на російський військово-промисловий комплекс, обслуговують окупаційні війська тощо. Важливим також є оновлення санкцій проти Московської біржі. Адже відтепер відповідно чинних змін до закону «Про санкції» блокування активів ММВБ-РТС поширюється на активи, якими біржа розпоряджається опосередковано», – зазначила віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. 

Контекст

Московська біржа фактично є монополістом на ринку Росії для послуг і продуктів на ринках капіталу. Серед власників Московської біржі – центробанк РФ (11,7%), «Сбєрбанк Росії» (10%), держкорпорація «ВЕБ.РФ» (8,4%). 

За даними консолідованого річного звіту, 2021 року Московська біржа сплатила до державного бюджету РФ 6,9 млрд російських рублів податку на прибуток та інвестувала в російські облігації близько 110 млрд російських рублів.

Санкції діятимуть упродовж 10 років. Вони, зокрема, передбачають блокування активів, повне припинення торгових операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобовʼязань, анулювання чи зупинення ліцензій та інших дозволів на діяльність в Україні, позбавлення державних нагород України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні