Категорія
Новини
Дата

ЄС планує включити до нового пакету санкцій чотири російські банки, серед яких Альфа-Банк – Politico

Європейський Союз має намір включити до нового пакету санкцій чотири російські банки, включаючи Альфа-Банк, також планується запровадити санкції проти 130 фізичних та юридичних осіб, пише Politico з посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Нові фінансові санкції торкнуться чотирьох російських банків, включаючи найбільший приватний банк Росії – Альфа-Банк, заснований мільярдером Михайлом Фрідманом», – зазначає видання.
  • Також пакет передбачає заборону на участь громадян Росії у радах директорів критично важливих інфраструктурних компаній у ЄС.
  • Загалом до нових списків санкцій, запропонованих Польщею, країнами Балтії, Німеччиною, Францією та іншими кранами, планують включити 130 фізичних та юридичних осіб, у тому числі військових, ставлеників РФ на окупованих територіях, працівників державних ЗМІ та пропагандистів, а також компанії та фізособи в інших країнах, повʼязані з війною Росії в Україні або з ПВК «Вагнер», а саме в Малі та Ірані, яких звинувачують у продажу безпілотників та комплектуючих до них.
  • Окрім цього планується запровадити додаткові торгові заборони на імпорт до ЄС російського каучуку та бітуму та на експорт до Росії товарів ЄС, включаючи вантажні автомобілі, інші важкі транспортні засоби, будівельні машини, насоси та інші машини, що використовуються в будівельному секторі. 
  • Пакет також включає додаткові заборони експорту електронних компонентів, які Росія може використовувати для виробництва зброї. 
  • За словами джерел, поки що незрозуміло, чи потраплять алмази до нового санкційного пакету.
  • У Брюсселі планують внести до чорних списків судноплавну компанію, що базується в Дубаї, яку підозрюють у допомозі Росії в обході нафтових обмежень. 
  • Наразі посли інформують свої столиці про плани Єврокомісії та обговорять новий пакет у середу, 15 лютого.

Контекст

За даними Reuters, 10-й пакет санкцій ЄС готує до 24 лютого – роковин початку великої війни. Литва та Польща – країни, які займають найбільш жорстку позицію – наполягають на запровадженні санкцій проти російського ядерного сектору й обмеженні на торгівлю алмазами.

Обсяг обмежень у рамках проти Росії становитиме €10 млрд. Новий пакет торкнеться технологій і обходження санкцій, заявила 3 лютого президентка Єврокомісії на пресконференції у Києві після саміту Україна – ЄС.

Раніше фон дер Ляєн заявляла, що до чергового пакету санкцій увійдуть заходи, спрямовані на боротьбу з обходженням введених раніше обмежень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні