Категорія
Новини
Дата

Україна ввела санкції проти Дмитра Фірташа. Ймовірно, його банківські рахунки будуть заморожені (Додана реакція Павла Фукса)

Рада нацбезпеки і оборони України ввела санкції проти Дмитра Фірташа, 56, повідомив секретар РНБО Олексій Данилов під час брифінгу 18 червня. Поки невідомо, як це позначиться на його компаніях

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

За словами Данилова, санкції проти Фірташа повʼязані з його участю у титановому бізнесі: заводи Фірташа постачають титан для оборонної промисловості Росії. «Ми не можемо допустити, щоб це тривало», – сказав Данилов.

Данилов не уточнив, які конкретно заходи будуть застосовані щодо олігарха, сказавши тільки, що це буде «повний пакет, який наша країна може застосувати до цього пана».

У лютому, наприклад, РНБО ввів санкції проти олігарха Віктора Медведчука, заморозивши його банківські рахунки і бізнес. Рада також закрила повʼязану з ним медіа-імперію, в яку входили три телеканали: 112, NewsOne і ZIK.

Фірташ із 2014 року живе у Відні, відбиваючись від американського ордера на екстрадицію. США звинуватили Фірташа у хабарництві і рекеті.

Незважаючи на те, що Фірташ знаходиться за межами України вже понад сім років, його бізнес продовжує впливати на життя країни: 70% ринку розподілу природного газу в регіонах контролюється бізнесменом і його партнерами.

Якщо санкції будуть застосовані проти всіх активів Фірташа включно з газовими компаніями, ринок енергетики стане більш конкурентним, говорить Олексій Рябчин, колишній заступник міністра енергетики. «Це допоможе демонополізувати ринок. Від цього виграє тільки споживач», – каже Рябчин.

Компанії Фірташа також утримують монополію у виробництві добрив.

Фірташ активно бореться з екстрадицією у США за допомогою дорогої команди юристів, до якої входить колишній міністр юстиції Австрії.

Окрім Фірташа, Рада безпеки ввела санкції стосовно Павла Фукса, 49. За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, Фукс причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні. «Що стосується пана Фукса – вони накладені за ситуації, повʼязані з «Голден Деррік», — заявив Данилов, назвавши Фукса «російським бізнесменом».

Фукс спростовує цю інформацію. «Я не мав і не маю ніякого відношення до компанії «Голден Деррік». Ніколи. Це легко перевірити, користуючись відкритими джерелами інформації і точно легко перевірити, використовуючи можливості РНБО», — написав він в своєму Telegram-каналі. Пресслужба Фукса в листі до Forbes просить не вживати формулювання «українсько-російський бізнесмен», посилаючись на те, що в 2017 році уряд РФ запровадив санкції проти нього.

Харківʼянин Фукс тривалий час займався бізнесом в Росії, де і заробив свій капітал. В 2017 році Фукс повідомив журналістам програми «Схеми», що вже не має активів у Росії та відмовився від російського громадянства, оскільки у 2015 році отримав новий український паспорт.

Які саме санкції будуть застосовані до активів Фукса, – теж невідомо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні