Категорія
Новини
Дата

Україна й Ісландія уклали безпекову угоду. Що вона передбачає

1 хв читання

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Ісландії Б’ярні Бенедіктссон у Стокгольмі підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Про це повідомила пресслужба Офісу президента. Ісландія зобов’язалася надавати всебічну та довгострокову економічну, гуманітарну й оборонну підтримку Україні, також сприяти майбутньому членству в ЄС і НАТО.

Україна й Ісландія уклали угоду на виконання Вільнюської декларації G7, яку ухвалили 12 липня торік. Загалом Україна підписала вже чотирнадцять двосторонніх безпекових угод.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Ісландія протягом 2024–2028 років виділятиме щорічно щонайменше 4 млрд ісландських крон (майже $30 млн). Підтримка України триватиме впродовж усього терміну дії угоди. 
  • Відповідно до угоди, Ісландія також готова фінансувати, закуповувати та постачати оборонні матеріали й спорядження. Крім того, співпрацювати з Україною для розвитку її оборонної промисловості.
  • Ісландія зобов’язується продовжувати транспортувати в Україну військові вантажі й обладнання від союзників по НАТО зафрахтованими вантажними літаками. Також Ісландія приділятиме особливу увагу підтримці й спорядженню українських жінок у Збройних Силах України.
  • Окремі розділи угоди стосуються підтримки Української формули миру, санкцій проти РФ, відшкодування збитків та притягнення РФ до відповідальності. Також ідеться про зміцнення соціальної та цивільної інфраструктури, зокрема у сфері освіти й енергетичної безпеки.

Контекст

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. 16 лютого безпекову угоду було підписано з Німеччиною та Францією

23 лютого Україна та Данія уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. 

1 березня Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами.

3 квітня Україна та Фінляндія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. А вже за тиждень, 10 квітня, безпекову угоду Україна підписала із Латвією.

27 травня безпекову угоду було підписано із Іспанією, 28 травня – з Бельгією та Португалією. 31 травня – зі Швецією.

Президенти США та України підпишуть двосторонню безпекову угоду під час саміту G7 в Італії у червні, повідомили напередодні джерела FT. Очікується, що угода з США стане найбільш значущою серед інших угод, підписаних досі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні