Категорія
Новини
Дата

Україна підписала безпекову угоду з Іспанією. Що вона передбачає

2 хв читання

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки, про це свідчить трансляція церемонії підписання у соцмережах Зеленського.

Станом на сьогодні Україна уклала вже десять двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією та Іспанією.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Зеленський наголосив, що Іспанія підтримує Україну з початку війни РФ і він подякував за це. Президент обговорив із іспанським премʼєром потреби України на фронті та необхідність посилення ППО. «Ми підписали двосторонню безпекову угоду між нашими державами», – сказав він.
  • Угода передбачає, що Іспанія надасть допомогу на €1 млрд, щоб посилити спроможність України. Йдеться про протиповітряну оборону для того, щоб захистити цивільне населення, інфраструктуру, міста, які продовжують страждати від атак РФ.
  • «Ми зараз підписали політичний договір, який має дуже важливу роль. Підтримка, реконструкція, відновлення та розмінування – це ті теми, які охоплює договір», – сказав Санчес.
  • Він зазначив, що Іспанія вже десята країна, яка підписала таку угоду з Україною в рамках декларації G7 минулого року.
Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес Фото Офіс Президента України

  • Документ закріплює зобов’язання Іспанії підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно для відновлення її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року. Документом фіксується готовність Іспанії продовжувати надавати всебічну підтримку протягом усього 10-річного терміну дії угоди.
  • Іспанія й надалі підтримуватиме розвиток Сил безпеки й оборони України, надаватиме сучасне військове обладнання в різних сферах, підтримуватиме медичну підготовку та протезування українських військових, посилить морську безпеку України.
  • Угода передбачає поглиблення двостороннього безпекового співробітництва у сферах розвідки, боротьби з організованою злочинністю та в оборонній промисловості, зокрема шляхом вивчення можливостей спільного виробництва та визначення можливих джерел фінансування, необхідних для розвитку оборонно-промислової бази України.
  • Також в угоді йдеться про гуманітарну допомогу, економічне відновлення та відбудову, підтримку українських реформ на шляху до членства в ЄС і НАТО.
  • Окремі блоки документа присвячені питанням підтримки Української формули миру, посиленню санкцій проти РФ, упровадженню механізму відшкодування збитків та притягненню РФ до відповідальності.

Контекст

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. 

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. У 2024 році Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні 2,5 млрд фунтів стерлінгів. І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років дії угоди.

16 лютого безпекову угоду було підписано з Німеччиною. Цьогоріч Німеччина надасть понад €7 млрд на військову допомогу Україні. Також 16 лютого Україна підписала угоду з Францією. За словами Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону €3 млрд уже в поточному році.

23 лютого Україна та Данія уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Договір передбачає, що цього року Данія надасть Україні військову підтримку в розмірі щонайменш €1,8 млрд. 

1 березня Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами. В угоді зафіксоване надання з боку Нідерландів військової допомоги на €2 млрд у 2024-му та продовження оборонної підтримки впродовж 10 років.

3 квітня Україна та Фінляндія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. А вже за тиждень, 10 квітня, безпекову угоду Україна підписала із Латвією, вона передбачає, що Латвія надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП щороку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні