Категорія
Новини
Дата

Україна, ймовірно, поверне Мелітополь і Запорізьку область у 2023 році – американський військовий аналітик Роб Лі

ЗСУ під час великого контрнаступу навесні поліпшать своє становище і повернуть частину територій на півдні, вважає Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики (FPRI). Про це він сказав в інтервʼю Forbes. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові тези

  • Невдовзі буде пік надання озброєння і боєприпасів від США і НАТО, до осені потік військової допомоги стане меншим. Тому Україні важливо досягти якомога більшого прогресу саме під час весняного наступу.
  • Я не впевнений, що ЗСУ зможуть повернути Крим. Більш імовірно те, що Україна поверне Мелітополь і Запорізьку область. Повернути Крим менше шансів. Краще спробувати забрати якомога більше територій півдня, зробивши для росіян окупацію дуже складною.
  • Проблема в тому, що західні лідери негласно сходяться на думці про те, що Крим для Путіна має особливе значення. Якщо Україна спробує відвоювати Крим військовим шляхом, то існує ризик втрати частини західної підтримки. 
  • Україна просунеться вперед цього року. Для мене питання лише у тому, яким буде цей наступ – як харківський чи херсонський? Харківський був швидшим, на херсонський пішло більше часу і людських ресурсів, але врешті обидва були успішними. 
  • Наразі херсонський сценарій є більш імовірним, враховуючи російський опір і потужність. Думаю, Україна зможе повернути Мелітополь та інші ключові міста на півдні.  

Контекст

Американські чиновники повідомили українській владі, що настав вирішальний момент, щоб змінити траєкторію війни та досягти значних успіхів на полі бою, пише The Washington Post

В адміністрації Байдена вважають, що критичний момент настане вже цієї весни, коли, Росія продовжить наступ, а Україна розпочне контрнаступ, намагаючись повернути втрачені території.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні