Категорія
Новини
Дата

Україна з початку року майже на чверть скоротила експорт до країн СНД

Україна за девʼять місяців 2022 року скоротила експорт до країн СНД на 23,8% проти аналогічного періоду минулого року, повідомила заступниця голови комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа. Цей показник не враховує експорт до РФ та Білорусі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільше скоротилася торгівля з Узбекистаном та Азербайджаном – більш ніж у половину, зазначила Підласа. Це пов’язано в першу чергу з ускладненням логістичних шляхів через блокування чорноморських портів РФ. 
  • Водночас експорт до Молдови зріс на 15% завдяки тому, що країна стала одним з транзитних напрямків для українських товарів, повідомила Підласа.
  • За її словами, загалом сукупний експорт до країн СНД за девʼять місяців 2022 року становив $1,27 млрд. 
  • «До повномасштабного вторгнення ми спостерігали позитивний тренд – експорт України зростав протягом кількох років, і країни СНД не були винятком. Навіть якщо не враховувати Росію і Білорусь, у 2021 році ми експортували до країн СНД на 27% більше, ніж у 2020-му», – зазначила народна депутатка.

Контекст

У регіональному розрізі у 2022 році спостерігається скорочення експорту до всіх інших регіонів світу на користь країн ЄС, зазначають в Офісі з розвитку підприємництва та експорту. У 2021 році ЄС також був найбільшим партнером України, проте його частка становила 41%. За вісім місяців цього року частка ЄС сягає 62%. 

Поза межами ЄС найбільше експорту спрямовано до Туреччини, Китаю та Індії. Загалом частка Азії зменшилася з 32% до 22%, СНД – з 13% до 6%, Африки – з 9% до 5%, Америки – з 4% до 3%. Росія скотилася до 18-го місця і до кінця року ще більше втратить позиції, адже наприкінці вересня уряд України повністю заборонив експорт українських товарів до РФ.

У 2021 році лідером серед країн – торговельних партнерів України був Китай. Станом на вересень 2022 року КНР займає четверту позицію у рейтингу імпортерів української продукції. Це відбулося переважно через проблеми з логістикою агрокультур і значні втрати металургійного сектора України. 

Натомість у лідери вийшли країни ЄС – Польща та Румунія, на які сумарно припадає близько 23% українського експорту в 2022 році. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні