Єврокомісія погодила заборону на імпорт української соняшникової олії /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія погодила заборону на імпорт української соняшникової олії

Shutterstock

Європейська комісія погодила запровадження заборони на імпорт української соняшникової олії, але транзит буде збережений, заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, передає RMF24.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Польща не відмовиться від блокади імпорту з України, поки не будуть виконані її умови, заявив Телус після переговорів з Єврокомісією.
  • Він додав, що Польща продовжує переговори щодо заборони імпорту борошна, меду, цукру, мʼяких фруктів (заморожених), яєць, мʼяса (особливо птиці), молока та молочних продуктів, а також яблучного соку.
  • Єврокомісія може погодитися розширити список сільськогосподарської продукції, забороненої до імпорту, допомогти в експорті зерна або включити інші сільгосппродукти в процедуру перевірки, але запропонована сума підтримки в розмірі €100 млн не підлягає обговоренню, передає брюссельський кореспордент радіостанції.
  • Неофіційно відомо, що з цього фонду польським фермерам дістанеться майже €40 млн. З можливістю дотації з держбюджету на рівні 200%. Це дало б загалом €120 млн, зазначає радіостанція.

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Зокрема, Польща також заборонила транзит своєю територією. Проте вже з 21 квітня транзит відновився.

Єврокомісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Пакет загальною вартістю €100 млн обіцяли ухвалити найближчим часом.

Водночас Брюссель планує ввести екстрені обмеження на імпорт української агропродукції до пʼяти держав – членів ЄС, писала Financial Times. Наразі обговорюється заборона імпорту продуктів до червня до чотирьох держав-членів, які межують з Україною, а також до Болгарії, за винятком реекспорту в інші країни ЄС або частини світу, сказав високопосадовець ЄС.

25 квітня асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» спрямувала скаргу до Мінекономіки із запитом розпочати розслідування та вжити заходів у відповідь на дискримінаційні дії деяких країн ЄС, що ввели заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції. Йдеться про Польщу, Угорщину, Словаччину та Болгарію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні