Категорія
Новини
Дата

Війна в Україні викликала дефіцит соняшникової олії в світі. Ціни на інші рослинні олії стрімко зростають – WSJ

1 хв читання

Війна РФ проти України спричинила глобальний дефіцит соняшникової олії та призвела до рекордного зростання цін на інші рослинні олії, пише The Wall Street Journal.

Ключові факти

  • Україна – основний виробник соняшникової олії, на неї припадає понад 47% світового експорту, свідчать дані дослідницької компанії Mintec.
  • Поставки на світовий ринок української соняшникової олії, яка широко використовується для приготування їжі та як інгредієнт для виробництва маргарину, майонезу та хліба, припинилися через війну.
  • Дефіцит української соняшникової олії викликав ефект доміно: світові сировинні ринки підвищують ціни на інші олії, включаючи й ті, які зазвичай не вважаються замінниками соняшникової олії. Все це відбувається на тлі неврожаїв у Канаді та країнах Південної Америки, зазначає видання.
  • Світові ціни на соняшникову олію наприкінці березня зросли на 44% порівняно з минулим роком, тоді як рапсова олія подорожчала на 72%, за даними Mintec. Ціна на соєву олію зросла на 41%, пальмова олія подорожчала на 61%, оливкова – на 15%. 

Контекст

Україна та РФ до війни контролювали 77% глобального експорту олії. У 2021 році українські підприємства експортували 5,1 млн тонн соняшникової олії, що на 26% менше від результату 2020 року, свідчать дані ННЦ Інститут аграрної економіки.

У 2021/2022 маркетинговому році очікувався рекорд з виробництва та експорту олії, проте через блокаду російськими окупантами чорноморських портів експорт з України практично зупинився. Через це запаси насіння соняшника в Україні в березні зросли майже у сім разів – до 1,9 млн тонн.

Найбільший український виробник та експортер соняшникової олії Kernel 1 березня зупинив свої олійноекстракційні заводи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні