Категорія
Новини
Дата

Заборона експорту в ЄС. Аграрії вимагають від Мінекономіки заходів у відповідь

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» спрямувала скаргу до Мінекономіки із запитом розпочати розслідування та вжити заходів у відповідь щодо дискримінаційних дій деяких країн ЄС, що ввели заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції. Йдеться про Польщу, Угорщину, Словаччину та Болгарію.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • УКАБ сподівається на вирішення ситуації з експортом аграрної продукції шляхом діалогу, «проте вже більше тижня перемовини не дають очікуваного результату», йдеться у заяві асоціації. 
  • «Мінекономіки має розпочати розслідування і розглянути комісійно варіанти заходів у відповідь у разі неприпинення дискримінації української агропродукції», – зазначив Роман Сластон, гендиректор УКАБ.
  • Асоціація посилається на статтю 29 закону «Про зовнішньоекономічну діяльність», яка передбачає можливість проведення такого розслідування з боку Мінекономіки. 
  • Матеріали розслідування розглядаються міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі, на підставі чого можуть бути прийняті рішення про вжиття заходів у відповідь на дискримінаційні дії інших держав.

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Зокрема, Польща також заборонила транзит своєю територією. Проте вже з 21 квітня транзит відновився.

Єврокомісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Пакет загальною вартістю €100 млн обіцяли ухвалити найближчим часом.

Водночас Брюссель планує ввести екстрені обмеження на імпорт української агропродукції до пʼяти держав – членів ЄС, писала Financial Times. Наразі обговорюється заборона імпорту продуктів до червня до чотирьох держав-членів, які межують з Україною, а також до Болгарії, за винятком реекспорту в інші країни ЄС або частини світу, сказав високопосадовець ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні