Категорія
Новини
Дата

Заборона експорту в ЄС. Аграрії вимагають від Мінекономіки заходів у відповідь

1 хв читання

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» спрямувала скаргу до Мінекономіки із запитом розпочати розслідування та вжити заходів у відповідь щодо дискримінаційних дій деяких країн ЄС, що ввели заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції. Йдеться про Польщу, Угорщину, Словаччину та Болгарію.

Ключові факти

  • УКАБ сподівається на вирішення ситуації з експортом аграрної продукції шляхом діалогу, «проте вже більше тижня перемовини не дають очікуваного результату», йдеться у заяві асоціації. 
  • «Мінекономіки має розпочати розслідування і розглянути комісійно варіанти заходів у відповідь у разі неприпинення дискримінації української агропродукції», – зазначив Роман Сластон, гендиректор УКАБ.
  • Асоціація посилається на статтю 29 закону «Про зовнішньоекономічну діяльність», яка передбачає можливість проведення такого розслідування з боку Мінекономіки. 
  • Матеріали розслідування розглядаються міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі, на підставі чого можуть бути прийняті рішення про вжиття заходів у відповідь на дискримінаційні дії інших держав.

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Зокрема, Польща також заборонила транзит своєю територією. Проте вже з 21 квітня транзит відновився.

Єврокомісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Пакет загальною вартістю €100 млн обіцяли ухвалити найближчим часом.

Водночас Брюссель планує ввести екстрені обмеження на імпорт української агропродукції до пʼяти держав – членів ЄС, писала Financial Times. Наразі обговорюється заборона імпорту продуктів до червня до чотирьох держав-членів, які межують з Україною, а також до Болгарії, за винятком реекспорту в інші країни ЄС або частини світу, сказав високопосадовець ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні