Українська класика, сучасні романи та переклади. Які книжки українці найчастіше купували цьогоріч /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Українська класика, сучасні романи та переклади. Які книжки українці найчастіше купували цьогоріч

Shutterstock

Український інститут книги та Kyiv Book Weekend назвали найпопулярніші книжки та видання із найвищими рейтингами з продажу у 2023 році, йдеться у пресрелізі. За результатом опитування книгарень у номінації «Найпопулярніша українська класика» перемогла серія «Неканонічний канон».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Перелік бестселерів за підсумками цього року визначили в чотирьох номінаціях: «Українська класика», «Книжки сучасних українських авторів», «Переклади» та «Книжки для дітей».
Українська класика, сучасні романи та переклади. Які книжки українці найчастіше купували цьогоріч /Фото 1

Інфографіка

  • У номінації «Найпопулярніша українська класика» лідером є серія «Неканонічний канон» видавництва «Віхола». Найуспішнішими книгами стали: «Місто» Валер’яна Підмогильного, «Записки Кирпатого Мефістофеля» Володимира Винниченка та «Тигролови» й «Сад Гетсиманський» Івана Багряного. Ці книжки, а також «Повість про санаторійну зону» Миколи Хвильового – серед лідерів київських книгарень.
  • Найпопулярнішою книжкою сучасного українського автора стала «Я бачу, вас цікавить пітьма» Іларіона Павлюка. Також у топах продажів більшості книгарень: «Драбина» Євгенії Кузнєцової, «Нові Темні Віки. Колонія» Макса Кідрука і «Танці з кістками» Андрія Сем’янкова.
  • У номінації «Найпопулярніші переклади» перемогла книга «Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки» авторів Міхаель Бар-Зохар та Ніссім Мішаль, ще у топі – «Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію» Бориса Джонсона.
  • У перелік «Найпопулярніших книжок для дітей» увійшли як українські, так і перекладні видання іноземних авторів. Очолює рейтинг книжка «Малечі про інтимні речі» Юлії Ярмоленко. Також у лідерах – книжка «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка.

Контекст

Згідно з опитуванням на замовлення Українського інституту книги у 2023 році, щодня читають книги 17% респондентів, це удвічі більше, ніж у 2020-му. Водночас 62% опитаних не придбали жодної книги за рік.

Українці обирають сучасні романи, фантастику й фентезі, книжки з психології та саморозвитку, йдеться у жовтневому дослідженні Info Sapiens на замовлення Українського інституту книги. Щоправда, серед прочитаних авторів частіше називали закордонних письменників, зокрема Стівена Кінга. 

Тиражі української художньої літератури вийшли за межі звичних 1500–3000 примірників. Частка книг українських авторів у видавництвах стабільно зростає, як і дохід від їхнього продажу. Детальніше про це – у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні