Категорія
Новини
Дата

Українські дрони атакували НПЗ «Роснєфті» в Туапсе, обʼєкти в Севастополі та флот в Новоросійську

2 хв читання

Вранці 17 травня українські БПЛА та надводні дрони атакували нафтопереробний завод (НПЗ) «Роснєфті» в Туапсе, обʼєкти в Севастополі та чорноморський флот РФ в Новоросійську. Про це пишуть російські ЗМІ та телеграм-канали.

Ключові факти

  • Загалом було два вибухи на території НПЗ в Туапсе. Відразу після цього місцеві жителі помітили дим у районі нафтозаводу, пише телеграм-канал Shot.
  • Унаслідок падіння апарата сталося загоряння на території НПЗ. За попередньою інформацією, постраждалих немає, повідомив оперативний штаб Краснодарського краю.
  • Під час нічної атаки було пошкоджено підстанцію «Севастополь» в окупованому Криму, через що місто частково залишилося без світла, повідомив призначений Росією губернатор Михайло Развожаєв.
  • Міноборони РФ заявляє, що засоби ППО знищили і перехопили 51 дрон над територією Кримського півострова, а морська авіація і патрульні катери Чорноморського флоту РФ – шість «безекіпажних катерів» в акваторії Чорного моря, пише meduza.
  • Під час нічної атаки було пошкоджено підстанцію «Севастополь», через що місто частково залишилося без світла, повідомив призначений Росією губернатор Михайло Развожаєв. За його словами, на повне відновлення роботи підстанції знадобиться близько доби.
  • Над Краснодарським краєм було перехоплено і знищено 44 дрони, пише Moscow Times. Понад 30 вибухів прогриміло в Новоросійську, куди з Криму було перебазовано Чорноморський флот Росії. За словами жителів міста, вибухи лунали з третьої ночі до пʼятої години ранку.
  • Унаслідок падіння апаратів виникли локальні загоряння, які ліквідують. За попередньою інформацією, постраждалих немає, уточнив губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв.

Контекст

Атакований НПЗ в Тупсе входить до десятки найбільших РФ і є єдиним подібним заводом на чорноморському узбережжі Росії.

До цього туапсинський НПЗ «Роснефти», продукція якого експортується до Малайзії, Китаю, Сінгапуру і Тайваню, зазнавав атаки дронів наприкінці січня. Тоді він зупинив переробку нафти й випуск нафтопродуктів на півтора місяця через пошкодження вакуумної установки.

З початку 2024 року ЗСУ сконцентрувалася на ударах по обʼєктах паливно-енергетичного комплексу Росії. Українські дрони атакували російські НПЗ і нафтобази щонайменше 30 разів. Під ударами опинилися майже всі великі заводи в європейській частині РФ.

До середини квітня РФ вдалося швидко відремонтувати деякі з ключових НПЗ, які постраждали від атаки українських безпілотників. У простої внаслідок атак перебувало близько 10% потужностей НПЗ порівняно з 14% на кінець березня, писав Reuters із посиланням на власні розрахунки. Сумарний простій нафтопереробки, що включає в тому числі планові ремонти, досяг 17% загальноросійських потужностей, або 4,527 млн т.

Однак вже в травні українські безпілотники атакували нафтобазу під Анапою, найбільший НПЗ у Калузькій області – Перший завод, «Салавтнафтооргсинтез» у Башкирії, нафтобазу «Калуганафтопродукт», а також Волгоградський НПЗ і паливну базу в Ростовській області.

Російська економіка відчуває наслідки атаки українських безпілотників на НПЗ: за підсумками квітня зафіксоване стрімке падіння експорту нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні