Категорія
Новини
Дата

НПЗ в Калузькій області вдруге атакували українські дрони

1 хв читання

Українські безпілотники атакували нафтопереробний завод (НПЗ) у Калузькій області Росії. У районі «Першого заводу» було чути вибухи та почалася пожежа. Про це спочатку повідомив телеграм-канал Shot з посиланням на місцевих жителів, а пізніше підтвердив губернатор Владислав Шапша.

Ключові факти 

  • Близько першої години ночі кілька потужних вибухів пролунали в Дзержинському районі, недалеко від станції Полотняний завод. За словами місцевих мешканців, до цього було чути характерні звуки прольоту кількох БПЛА, після чого стало видно пожежу і дим у районі місцевої нафтобази. 
  • Губернатор Владислав Шапша близько 7:00 підтвердив атаку на завод у Дзержинському районі. За його словами, «внаслідок падіння БПЛА» на території підприємства в Дзержинському районі сталося загоряння. 
  • «На даний момент пожежу ліквідовано. За попередніми даними постраждалих немає. Проводиться оцінка розміру пошкодження інфраструктури підприємства», – повідомив Шапша.
  • Цей НПЗ вже був атакований 15 березня. Номінальна потужність з переробки нафти «Першого заводу» – 1,2 млн т на рік.

Контекст

Російське міноборони заявило, що за ніч ППО знищили пʼять українських БПЛА: три над територією Брянської області, один – над Московською й один – над територією Бєлгородської області.

Це друга атака на великий НПЗ за два дні. Удень 9 травня дрон атакував «Газпром нєфтєхім Салават» у Башкирії, встановивши рекорд подоланої відстані – 1300 км.

З початку року українські дрони атакували російські НПЗ і нафтобази щонайменше 20 разів. Під ударами опинилися майже всі великі заводи в європейській частині РФ.

До середини квітня РФ вдалося швидко відремонтувати деякі з ключових НПЗ, які постраждали від атаки українських безпілотників. У простої внаслідок атак перебувало близько 10% потужностей НПЗ порівняно з 14% на кінець березня, писав Reuters із посиланням на власні розрахунки. Сумарний простій нафтопереробки, що включає в тому числі планові ремонти, досяг 17% загальноросійських потужностей, або 4,527 млн т.

Російська економіка відчуває наслідки атаки українських безпілотників на НПЗ: у квітні зафіксоване стрімке падіння експорту нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні