Джеймс О'Браян США допомога /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Працюємо, щоб забезпечити Україні ту ППО, яка їй потрібна. Це не тільки Patriot — заступник держсекретаря США Джеймс ОʼБраян

Джеймс О'Браян, заступник державного секретаря США у справах Європи та Євразії, в Єлисейському палаці в Парижі, Франція, 26 лютого 2024 року. Фото Getty Images

Пакет військової допомоги від США Україна отримає «дуже скоро». А США працює над тим, щоб забезпечити ту протиповітряну оборону, яка потрібна Україні. Незабаром буде видно реальний прогрес у цьому питанні, зазначив на пресбрифінгу 22 квітня заступник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс ОʼБраян

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Як Україні перемогти у цій війні? Держава у війні може економічно зростати, коли є чим воювати. У листопаді–січні ми побачили цей вплив», – підкреслив ОʼБраян контекст впливу посилення ППО на економіку України у відповідь на питання репортера Forbes Ukraine щодо додаткового надання нам систем Patriot. 
  • «З ефективною протиповітряною обороною економіка оживає, експорт зростає, податкові надходження збільшуються, у людей з’являється надія», – пояснив він свою думку.
  • «Водночас ми бачили, що, наприклад в Одесі, скоротилася зайнятість [у зв’язку з посиленням обстрілів та недостачею ППО]. Ось чому ППО має таке велике значення», – додав ОʼБраян.
  • Новий пакет військової допомоги від США Україна отримає «дуже скоро». Як тільки Сенат завершить свою роботу, а президент Джо Байден підпише цей закон, зазначив він.
  • До пакета допомоги включено засоби для посилення ППО України, додав ОʼБраян. «Справа не тільки в системах Patriot. Йдеться також про системи, які вражають безпілотники, ракети та іншу зброю РФ», – пояснив заступник держсекретаря США.
  • США працює над тим, щоб забезпечити ту ППО, яка потрібна Україні, зазначив він. «НАТО провела спеціальне засідання з цього питання. G7 також уже його розглянула з міністрами закордонних справ країн-учасниць, визначили кілька шляхів розвʼязання проблеми», – сказав ОʼБраян.
  • Також він зазначив, що на цьому тижні відбудеться засідання Контактної групи з питань протиповітряної оборони України. «Незабаром ви побачите прогрес у цьому питанні», – додав заступник держсекретаря США.

Контекст

20 квітня Палата представників США ухвалила законопроєкт про військову допомогу Україні на майже $61 млрд. Документ тепер має схвалити Сенат і підписати президент Джо Байден. Голосування у Сенаті заплановане на 23 квітня. Законопроєкт мають подати до Сенату як зміни до лютневого законопроєкту про міжнародну допомогу США (HR.815). Для спрощення проходження в Сенаті.

Влада України на всіх можливих міжнародних майданчиках закликає Захід посилити українську ППО.

25 лютого на Форумі «Україна. Рік 2024» президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не має альтернативи збройній допомозі США, тому що у світі обмежена кількість систем ППО та американських аналогів, зокрема Patriot. Він не виключає, що Росія може завдати ударів по інфраструктурі українських АЕС, і просить надати Україні сучасні засоби ППО. За його словами, Росія вже знищила майже всю нашу теплову енергетику.

«Україні необхідне якнайшвидше постачання додаткових систем ППО, зокрема Patriot і SAMP/T для захисту від російського терору», – заявив 18 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтервʼю італійському TG1 перед зустріччю глав МЗС країн «Групи семи». «Ще ніколи не було такої активності партнерів щодо надання засобів протиповітряної оборони Україні», – наголошував він в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

Надати Україні засоби ППО та боєприпаси до них, найкраще, що можуть зробити союзники, повідомив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель. «Існує понад 20 видів систем ППО і зараз країни Євросоюзу розподіляють, хто саме і що може дати», — відмітив він.

19 квітня стало відомо, що Нідерланди виділять понад €200 млн на нові ініціативи зі швидкого доставлення додаткових засобів протиповітряної оборони й артилерійських боєприпасів для України. Це не єдина держава, яка готова викупити батарею Patriot для передачі Україні, розповів Кулеба в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

Натомість в Україні вже розробляються системи протиповітряної оборони та аналог американської високомобільної артилерійської ракетної системи (HIMARS).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні