Категорія
Новини
Дата

Український ангельський синдикат Toloka інвестував в американський стартап Forta Health вартістю $70 млн. Деталі угоди

Американський стартап Forta Health залучив $1 млн від українського ангельського синдикату Toloka Тараса Кириченка, Олександра Колба та Ігоря Шойфота у розширеному раунді серії А на $15 млн. Це підтвердили Forbes три знайомих із його деталями співрозмовники з венчурної індустрії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Заснований у 2021-му каліфорнійський стартап Forta Health спеціалізується на сервісах для лікування дітей із розладами аутистичного спектра. У команді стартапу – близько пів сотні людей. Засновник і СЕО – Рітанкар Дас. Його попередній проєкт – медичний сервіс Dascena – у серпні 2022-го придбала американська діагностична компанія CirrusDx.
  • Один із засновників Toloka, Олександр Колб, факт угоди не підтвердив і не спростував. Загальна сума інвестицій, алокованих для Toloka – $1 млн. Провідний інвестор – міжнародний фонд Insight Partners, йдеться у презентації для інвесторів, яка є у розпорядженні Forbes.
  • За п’ять місяців 2023-го виторг Forta Health зріс удесятеро, середній прогнозований приріст доходів – близько $1,5 млн на місяць. «Стартап показав неймовірне зростання від 0 до $8 млн річної виручки за вісім місяців до травня 2023-го», – йдеться у презентації.

Контекст

У липні 2022-го стартап Даса оцінювали у $68,5 млн. Тоді він залучив $24,4 млн інвестицій у раунді серії А від Insight Partners за участі британського Digital Horizon та американських What-If Ventures, MVP Ventures, FJ Labs. Серед давніших інвесторів – вказаний TMT Investments – відомий на пострадянському просторі фонд, один із партнерів – Шойфот.

Наприкінці 2023-го Forta збирався залучити ще $30 млн, за попередньою оцінкою вже у $120 млн, проте плани, вочевидь, довелося змінити. Натомість Insight Partners запропонував розширити раунд серії А ще на $15 млн за поточною оцінкою і зобов’язався його очолити.

На початку літа 2023-го учасникам синдикату Toloka пропонували інвестувати у заснований росіянами Scentbird – американську платформу підписки на нішеву парфумерію. На старті у неї вклалися Y Combinator, засновник Reddit Алексіс Оганян та TMT Investments. Інвестувати у Scentbird фаундери Toloka передумали, адже стартап має співробітників у РФ. 

Один зі співзасновників – Шойфот – емігрував до США з Росії у 1995-му. Він має досвід побудови американського синдикату The Garage Syndicate разом із румуном Володимиром Гідирімом та росіянином Сергієм Мосуновим, який проживає у Лондоні. The Garage Syndicate також інвестував у Forta Health понад $500 000, свідчать отримані скріншоти із чатів синдикату. Чи можуть бути в угодах The Garage Syndicate російські гроші? Повну версію читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні