Категорія
Інновації
Дата

Новий український синдикат Toloka зробив першу інвестицію – $1 млн у медичну платформу Forta. І може потрапити в скандал із росіянами. Що відбувається?

Олександр Колб, Тарас Кириченко та Ігор Шойфот, засновники Toloka. /Олександр Чекменьов/особистий архів

Олександр Колб, Тарас Кириченко та Ігор Шойфот, засновники Toloka. Фото Олександр Чекменьов/особистий архів

Toloka – новостворений ангельський синдикат Олександра Колба, Ігоря Шойфота й Тараса Кириченка – активно шукає стартапи для інвестицій. Одна з них – зірвалася через російське походження компанії, друга – на столі, дізнався Forbes. Чому і тут не обійшлося без російського сліду

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Ми, як український синдикат, не братимемо до себе людей з антиукраїнською позицією», – розповідав Forbes навесні 2023-го співзасновник щойно запущеного ангельського синдикату Toloka Тарас Кириченко. На момент запуску вони з партнерами – Олександром Колбом та Ігорем Шойфотом – вже мали на борту 60 потенційних інвесторів й готували перші угоди.

Для старту шукали швидкозростаючі стартапи із щонайменше $1 млн річного виторгу і перевіреним ринком продуктом. У пріоритеті – українські або ж засновані українцями проєкти, проте й західні компанії теж мали розглядати. Із західними склалося краще – перша угода Toloka вже готова. Forbes розповідає деталі.

Що запропонували інвесторам Toloka

«Стартап показав неймовірне зростання від 0 до $8 млн річної виручки за вісім місяців до травня 2023», – йдеться у презентації для інвесторів Toloka, яку отримав Forbes. Такі результати показала американська медична AI-платформа Forta Health. Це заснований у 2021-му каліфорнійський стартап, що спеціалізується на сервісах для лікування дітей із розладами аутистичного спектру. У команді – пів сотні людей, засновник і СЕО – Рітанкар Дас.

Публічних даних про Forta Health небагато. На сторінці Даса у LinkedIn зазначено, що його поточний стартап усе ще знаходиться у стелз-режимі. Попередній – медичний сервіс Dascena – у серпні 2022-го придбала американська діагностична компанія CirrusDx.

Проте, виходячи з пітч-деку, амбіції у Forta чималі. За п’ять місяців 2023-го виторг стартапу зріс удесятеро, середній прогнозований приріст доходів – близько $1,5 млн на місяць.

У липні 2022-го стартап отримав $24,4 млн інвестицій у раунді Серії А та оцінку $68,5 млн. Цю угоду очолив міжнародний фонд Insight Partners, за участі британського Digital Horizon та американських What-If Ventures, MVP Ventures, FJ Labs. Серед давніших інвесторів вказаний TMT Investments – відомий на пострадянському просторі фонд, один із партнерів – Шойфот.

Наприкінці 2023-го Forta планувала залучити ще $30 млн, за попередньою оцінкою вже у $120 млн, проте їх, вочевидь, довелося змінити. Натомість Insight Partners запропонував розширити раунд Серії А ще на $15 млн за поточною оцінкою і зобов’язався його очолити.

Долучитися до поточного фінансування мали змогу й ангели з Toloka. Умови для українського синдикату – зайти на $1 млн із мінімальним чеком у $5000 від одного інвестора.

Ігор Шойфот. Професійний венчурний інвестор та партнер фонду TMT Investments. /з особистого архіву

Ігор Шойфот. Професійний венчурний інвестор та партнер фонду TMT Investments. Фото з особистого архіву

Станом на початок серпня 2023-го угода з Forta відбулася, підтвердили Forbes три знайомих із її деталями співрозмовники з венчурної індустрії. Вони погодилися поспілкуватися анонімно, адже не вповноважені офіційно коментувати процес і результати фінансування. Один із засновників Toloka, Олександр Колб, факт угоди не підтвердив і не спростував.

«Залучений капітал дасть змогу компанії розвиватися близько 24 місяців до наступного раунду фінансування», – йдеться у презентації для потенційних ангелів. Одним із факторів успіху Forta у ній називають сприятливі ринкові умови для виходу із інвестиції. «В 2023 році вже зроблено 19 М&A в сфері медицини та штучного інтелекту за участі світових гігантів медицини – Bayer, Recursion, Philips», – зазначено у документі. Які тут можуть бути питання?

Обличчя Toloka: хто заснував український синдикат /Олександр Чекменьов/особистий архів

Обличчя Toloka: хто заснував український синдикат

Ігор Шойфот. Професійний венчурний інвестор та партнер фонду TMT Investments. У портфелі – 97 стартапів, зокрема українські One Notary, 3DLOOKAllRight, Adwisely. Фонд здійснив щонайменше 15 екзитів, свідчать дані Crunchbase. 

Шойфот емігрував до США з Росії у 1995-му. «Я – американець і російського паспорта ніколи не мав, – казав він Forbes у червні 2023-го. – У Штати поїхав із радянським паспортом». Він уже має досвід побудови американського синдикату The Garage Syndicate разом із румуном Володимиром Гідирімом та росіянином Сергієм Мосуновим, який проживає у Лондоні. Зі знакових угод – британський фінтех-гігант Klarna та криптобіржа Kraken.

Олександр Колб. Харківський бізнесмен, засновник та CEO однієї з найбільших українських маркетингових агенцій Promodo. В 2014 році став одним із засновників Харківського IT-кластеру, входив до наглядових рад кластеру та Харківського національного університету радіоелектроніки. До повномасштабного вторгнення Росії Колб розвивав популярний YouTube-канал про IT-підприємництво «Велика Риба».

Тарас Кириченко. Банкір із 15-річним стажем. Із 2013-го по 2019-й керував заснованим Леонідом Черновецьким Правекс-Банком, був членом наглядової ради державного Ощадбанку. У вересні 2021-го Кириченко увійшов до наглядової ради «Нової пошти».

Які проблеми можуть бути від угоди з Forta

Forta Health – не єдиний стартап, у який пропонували інвестувати ангелам із Toloka. На початку літа учасникам синдикату показували заснований росіянами Марією Нурисламовою, Андрієм Ребровим й Сергіем Гусєвим стартап Scentbird. Це американська платформа підписки на нішеву парфумерію,ву яку на старті вклалися Y Combinator, засновник Reddit Алексіс Оганян та TMT Investments.

Втім, інвестувати у Scentbird фаундери Toloka передумали, оскільки виявилося, що стартап має співробітників у РФ. На це вказали самі учасники синдикату. «Враховуючи наші принципи – Україна в серці та прозорість – ми відміняємо угоду з компанією», – йдеться в зверненні засновників Toloka до ангелів (є у розпорядженні Forbes).

Зайти в угоду з Forta на початок серпня попередньо погодилися щонайменше 61 інвестор, включаючи Колба, Кириченка та Шойфота, свідчать отримані Forbes скриншоти листування. Останній і «приніс» українцям обидві угоди, які також розглядав і його синдикат The Garage Syndicate.

Олександр Колб. Харківський бізнесмен, засновник та CEO однієї з найбільших українських маркетингових агенцій Promodo . /Олександр Чекменьов

Олександр Колб. Харківський бізнесмен, засновник та CEO однієї з найбільших українських маркетингових агенцій Promodo. Фото Олександр Чекменьов

Сума вкладених в угоду коштів The Garage Syndicate у Forta менша, ніж у партнерів – понад $500 000. Імена учасників синдикату не розголошуються. Однак спілкування у внутрішніх чатах для інвесторів ведеться переважно російською, дзвінки та презентації призначають за московським часом, а серед їхніх учасників чимало імен вихідців із РФ та російського венчуру, свідчать скриншоти, які отримав Forbes. Чи можуть бути в угодах The Garage Syndicate російські гроші?

Після повномасштабного вторгнення Росії до України та низки західних санкцій проти фінсектору проводити платежі за межі РФ стало проблематично. Проте засновники The Garage Syndicate, схоже, знайшли варіанти.

«На прикладі наших угод ми показали, що інвестиції у венчурні активи можна робити у USDC (USD Coin) – вони не зазнають впливу обмежень традиційних міжнародних розрахунків», – написав 25 лютого 2022-го співзасновник синдикату Сергій Мосунов у загальному чаті для інвесторів. Також він закликав відкрити криптогаманці на відомих криптобіржах і зберігати принаймні частину активів у USDC – прив’язаній до американського долара централізованій криптовалюті.

В угоду з Forta учасникам The Garage Syndicate теж пропонували увійти за допомогою крипти. Вона була структурована на платформі для інвестицій Allocations – це портфельний стартап синдикату Шойфота та Мосунова, який восени 2022-го оцінили у $150 млн. Компанія заявляє, що через її продукт пройшло транзакцій на понад $1 млрд. Опція переказу коштів у криптовалюті на сайті Allocations не згадується. Однак таку можливість пропонували інвесторам The Garage Syndicate, які бажали інвестувати у Forta через USDC за додаткову комісію у 1% від усієї суми.

Fobes звернувся за коментарями до Шойфота і Колба з проханням підтвердити або спростувати участь The Garage Syndicate та російських ангелів в угоді. «Я не знаю, як це можливо – зробити інвестицію росіянину в США, бо це заборонено законодавством. – Відповів Колб, – Allocation та інші синдикати не приймають інвестиції від росіян, вони не можуть пройти KYC». Говорити про участь The Garage Syndicate у раунді Forta він відмовився, мотивуючи це тим, що не може коментувати поточні перемовини з будь-якими проєктами без закриття угоди.

Тарас Кириченко. Банкір із 15-річним стажем. Із 2013-го по 2019-й керував заснованим Леонідом Черновецьким Правекс-Банком, був членом наглядової ради державного Ощадбанку. /з особистого архіву

Тарас Кириченко. Банкір із 15-річним стажем. Із 2013-го по 2019-й керував заснованим Леонідом Черновецьким Правекс-Банком, був членом наглядової ради державного Ощадбанку. Фото з особистого архіву

Можливість звʼязків із РФ Колб різко відкидає. «Ні я, ні мої партнери Ігор Шойфот та Тарас Кириченко не інвестуємо з росіянами, це принципова позиція від самого початку», – каже він, додаючи, що засновники The Garage Syndicate багато років живуть у Дубаї, Ер-Ріяді і Лондоні й не платять податків у Росії. Шойфот на момент виходу тексту не надав коментарів.

У перші місяці повномасштабної війни Колб не виїжджав із рідного Харкова, допомагаючи силам оборони міста. До травня 2022-го Promodo та їхній «Фонд 14» зібрали понад 9 млн грн та купили 12 авто, Харківський IT-кластер передав військовим півтори сотні машин. Відомого своєю проукраїнською позицією та діловою репутацією Колба могли ввести в оману, припускають два співрозмовники Forbes з венчурної індустрії.

Які ризики тут можуть бути окрім репутаційних? Якщо серед учасників угоди виявляться фігуранти санкційних списків, реакція регуляторних органів США потенційно може зачепити усіх інвесторів незалежно від громадянства і походження капіталу, каже співрозмовник Forbes із венчурної індустрії.

Водночас Колб покладається на KYC, яку, за його словами, проходять усі учасники і партнери синдикату, адже «санкції та вимоги фінансового моніторингу є однаковими для всіх». «Та й самі стартапи не хочуть мати серед своїх інвесторів сумнівних персонажів, бо це неодмінно викличе купу питань на наступних стадіях», – упевнений він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні