В Україні запустився новий ангельський синдикат Toloka. /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Зайти на спаді. В Україні запустився новий ангельський синдикат Toloka. У кого та чиї гроші він інвестуватиме

3 хв читання

В Україні запустився новий ангельський синдикат Toloka. Фото Getty Images

Засновник Promodo Олександр Колб, партнер TMT Investments Ігор Шойфот та банкір Тарас Кириченко створили новий ангельський синдикат Toloka. Forbes розповідає деталі.

В Україні з’явився новий ангельський синдикат Toloka. На борту – 60 інвесторів, які не проти гуртом вкластися у перспективний стартап. Максимальний спільний чек – до $1,5 млн. Українські стартапи в пріоритеті, але географію засновники не обмежують. Який сенс стрибати у венчурний бізнес під час стартап-зими?  

Як влаштована Toloka

Із трьох засновників Toloka чималий досвід у венчурних інвестиціях має лише Ігор Шойфот – партнер фонду TMT Investments. У портфелі – 97 стартапів, зокрема українські One Notary, 3DLOOK, AllRight, Adwisely. Фонд здійснив щонайменше 15 екзитів, свідчать дані Crunchbase. 

Шойфот емігрував до США з Росії у 1995-му. «Я американець і російського паспорта ніколи не мав, – каже він. – У Штати поїхав із радянським паспортом». Він уже має досвід побудови американського синдикату The Garage Syndicate разом із румуном Володимиром Гідирімом та росіянином Сергієм Мосуновим, який проживає у Лондоні. Зі знакових угод – британський фінтех-гігант Klarna та криптобіржа Kraken.

Українські бізнес-партнери Шойфота – засновник однієї з найбільших українських маркетингових агенцій Promodo Олександр Колб та банкір із 15-річним стажем Тарас Кириченко. Останній з 2013-го по 2019-й керував заснованим Леонідом Черновецьким Правекс Банком, був членом наглядової ради державного Ощадбанку. Зараз Кириченко керує наглядовою радою «Нової пошти».

з особистого архіву

Ігор Шойфот, партнер фонду TMT Investments. Фото з особистого архіву

За перший рік великої війни виторг Promodo просів майже у 2,5 раза від рекордних 753 млн грн у 2021-му, свідчать дані YouControl. Проте амбіції Колба це не зменшує. Стати бізнес-ангелом – наступний крок кар’єри для бізнесмена, каже він.

Синдикати – об’єднання приватних інвесторів із невеликими чеками – відносна екзотика для українського ринку. Логіка проста: гуртом вигідніше розділити операційні витрати і більше шансів зайти на старті у майбутній зірковий стартап.

Зайти на спаді. В Україні запустився новий ангельський синдикат Toloka. У кого та чиї гроші він інвестуватиме /Фото 1

План Toloka – інвестувати від $250 000 до $1,5 млн у компанії на стадії зростання й заходити в угоди разом із венчурними фондами. Мінімальний вхідний квиток для ангела – $5000. З кожного чека синдикат стягуватиме 4,5–8,5% за юридичне й менеджерське обслуговування угоди. Що більший чек, то менша комісія.

Стартап повинен мати щонайменше $1 млн річного виторгу, перевірений ринком продукт та швидко зростати. В пріоритеті – українські або ж засновані українцями проєкти, проте й західні компанії теж розглядатимуть. Фаундери не роблять ставку на хайпові технології – перш за все це має бути зрозумілий для них бізнес.

з особистого архіву

Тарас Кириченко, колишній CEO «Правекс Банку», голова наглядової ради «Нової Пошти», Фото з особистого архіву

Юридично синдикат структурований у американському Делавері. Під кожну угоду створюється так звана проєктна компанія (SPV), куди стікаються всі дрібні ангельські чеки. Від її імені синдикат вкладає закумульовану суму у той чи інший стартап. Який з того зиск засновникам?

Що отримають від синдикату бізнес-ангели

Toloka зароблятиме на вдалих екзитах і братиме 20% з прибутку кожного ангела, 4% віддаватиме благодійним фондам на підтримку України та підприємництва. Із зароблених інвестором $100 000 синдикат отримає $20 000. Для порівняння: один із найвідоміших в Україні ангельських клубів iClub стягує 25% прибутку. Він заходить в угоди разом із «материнським» фондом TA Ventures Вікторії Тігіпко і на травень 2023-го взяв участь у 109 раундах на $35 млн.

Наразі на пропозицію Шойфота, Колба й Кириченка зголосилося 60 бізнес-ангелів – і українців, і іноземних підприємців. Проте засновники планують наростити спільноту до кількох сотень ангелів. Чим їх привабити?

Олександр Чекменьов

Олександр Колб, засновник Promodo. Фото Олександр Чекменьов

«Якщо інвестор заробляє лише 10% від вкладеної суми, ми грошей не беремо», – каже Шойфот. Засновники Toloka зобов’язуються заходити власним капіталом в кожну угоду разом із членами синдикату. Ще один обов’язок – перевіряти походження капіталу потенційних інвесторів. «Ми, як український синдикат, не братимемо до себе людей з антиукраїнською позицією», – запевняє Кириченко.

«У синдикаті ти можеш обирати, куди вкладати гроші, а куди – ні, – каже директор спільноти Network VC Олександр Сорока. – Для невеликого приватного інвестора це дуже цікавий інструмент». Стартапи часто виставляють напоказ ангельські чеки від ексменеджерів Google чи Microsoft, проте для менш іменитих ангелів увійти у сформовані проєкти проблематично. «Це просто невигідно, бо лише юридичне оформлення угоди та due diligence з’їдять чимало грошей», – каже Шойфот.

Засновники Toloka розраховують увійти в ризикований інвестбізнес на спаді. У 2022-му глобальні венчурні інвестиції скоротилися на 32% – до $483 млрд, свідчать дані Dealroom. Український ринок через війну просів ще болючіше – із рекордних $832 млн у 2021-му до лише $218 млн, свідчить регулярне дослідження фонду AVentures Capital.

Шойфот робить ставку на так званий сухий порох. «У венчурних фондів мільярди лежать у кишенях, і їх не інвестують», – каже Шойфот. На грудень 2022-го аналітики Crunchbase оцінювали ці запаси невикористаних коштів у $1,3 трлн приватного капіталу та $580 млрд венчурного. Інший аргумент – схудлі за час стартап-зими оцінки. «Цікавіше купувати акції, коли вони коштують дешево, а не коли ринок перегрітий», – говорить Сорока.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні