Категорія
Новини
Дата

Український офіс «Бітрікс24» не закрився, але скорочує штат. Цією CRM користується третина українського бізнесу

Український офіс «Бітрікс24» переживає важкі часи з початку повномасштабного вторгнення Росії. Скоротили понад 50% команди, повідомив Forbes CEO компанії Дмитро Суслов. У вересні 2021 року під його керівництвом працювали 24 співробітники

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Раніше видання AIN.ua з посиланням на власні джерела повідомляло, що українська «дочка» російського розробника популярної CRM-системи «повністю закрилася або перебуває на межі закриття через війну». Проте, за словами Суслова, станом на 4 квітня компанія ще працює і не знаходиться у процесі ліквідації.
  • «Ми нічого не продаємо з початку війни. І ми не можемо займатися ніяким розвитком», – зазначив Суслов, відмовившись розкривати інші деталі. У 2020-му році, за даними аналітичної системи YouControl, виручка української юрособи зросла до 69,6 млн грн – це найкращий фінансовий показник з 2013 року.

Контекст

«Бітрікс24» працює в Україні з 2008 року. Найпопулярніший продукт – однойменна СRM-система, якою у 2020 році користувалися 30% українських компаній. Її розробник – російська «1С-Битрикс». Вона з’явилася у 2007-му після злиття двох гігантів родом з 1990-х – «1С» Бориса Нуралієва та «Битрикс» Сергія Рижикова. У січні 2022 року російський Forbes оцінював компанію у $2,7 млрд.

Навесні 2016 року в Україні через російську агресію на Донбасі заблокували продукти багатьох російських інтернет-компаній, у тому числі й систему обліку 1С. У червні 2017-го київський офіс «Бітрікс24» «відокремився» від материнської компанії – юридичним бенефіціаром став Суслов. Йому, за даними з відкритих реєстрів, належить 100% акцій. «Ми стаємо дочірньою компанією Bitrix Inc. та починаємо працювати під новою ліцензією», – писав тоді він у Facebook. Програмні продукти почали продавати під брендом «Бітрікс24».

Після початку активної фази війни «Бітрікс24» засудила агресію та заявила, що повністю припинила взаємодію з компанією-розробником продукту. Користуватися CRM можна буде й після закінчення терміну передплати. «Клієнти та їхні дані в безпеці. Якщо вони хочуть користуватися, то продовжать це робити», – відповів Суслов, відмовившись надати детальні роз’яснення.

Тим часом в Україні шириться кампанія за відмову від російського софту. Компанії «Опендатабот» та Netpeak створили реєстр розроблених у РФ та невизнаних республіках продуктів та перелік їхніх українських або глобальних аналогів. Наразі у списку 44 програми та сервіси.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні