Категорія
Новини
Дата

Український аналог DJI Mavic запустять у серійне виробництво. Forbes дізнався характеристики та ціну «Шмавіка»

Україні вдалося створити «Шмавік» – власний аналог популярного китайського цивільного квадрокоптера DJI Mavic, яким масово користуються українські військові, йдеться у статті Forbes. Вітчизняний дрон стійкіший до пошкоджень та РЕБ, може переносити на собі два боєприпаси до 1 кг та довше перебувати в повітрі на одному заряді. Що ще відомо?

«Шмавік»

Український виробник готує серійне виробництво «Шмавіка» – аналога дрона DJI Mavic. Що про нього відомо

Ключові факти

  • Ціна комплекту «Шмавіка» – близько $3500 – аналогічна найпопулярнішому китайському безпілотнику серед військових – DJI Mavic, повідомив Forbes СЕО компанії – розробника дрона. У вартість входить кейс із дроном, смарт-пульт з 10-дюймовим екраном, п’ять акумуляторів, чотири запасні пропелери, зарядна станція, кабелі та інструментами для ремонту. 
  • На розробку дрона українська компанія витратила більше року та понад $500 000. «Ключовим було створити не «весільний» дрон, не коптер для забавок, а саме військовий», – каже СЕО виробника. 
  • Конструкція «Шмавіка» стійка до пошкоджень, його можна ремонтувати й обслуговувати у польових умовах. Дрон також має штатну систему скиду для встановлення двох боєприпасів по 500 г кожний. З максимальним навантаженням він може літати 35 хв у радіусі 15 км на одній батареї, без боєприпасів – 75–80 хв залежно від умов польоту. 
  • Заплановані потужності виробника дають змогу виробляти до 5000 «Шмавіків» щомісяця. Перша серія виробництва в обсязі 500 штук на місяць може стартувати вже з 1 червня. Частина виробництва розташована у Польщі – там вироблятимуть комплектуючі для «Шмавіків»: двигуни, системи керування, у подальшому – камери власної розробки. Українська розробка має задовольнити потреби ЗСУ в 50 000–60 000 Mavic на рік, додав він. 
  • Наразі дрон на фінальній стадії проходження необхідних випробувань, а компанія очікує на підписання державного контракту, повідомив Forbes розробник «Шмавіка».  
Український аналог DJI Mavic запустять у серійне виробництво. Forbes дізнався характеристики та ціну «Шмавіка» /Фото 1

«Шмавік» замість DJI Mavic. Чим відрізняються китайська та українська моделі

Контекст

Раніше віцепремʼєр Михайло Федоров заявляв, що у 2024-му Україна зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше. Коментуючи заяву президента Володимира Зеленського, який оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що ця цифра є «достатньо реалістичною». 

За словами Федорова, у 2023-му держконтракти отримали 58 українських виробників дронів. Загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БПЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів. 

За січень–лютий 2024 року українські виробники виготовили близько 200 000 FPV- дронів. Про це в коментарі Forbes Ukraine повідомила заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ганна Гвоздяр.

Крім мільйона FPV-дронів, Україна спроможна виробити в 2024-му більш ніж 10 000 ударних дронів середньої дальності та понад 1000 дронів із дальністю більше 1000 км, повідомив голова Мінстратегпрому Олександр Камишін у грудні 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні