Категорія
Новини
Дата

У 2023 році 58 українських виробників дронів отримали держконтракти – Федоров

Протягом 2023 року 58 українських виробників дронів отримали держконтракт, 67 моделей отримали кодифікацію, загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БпЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів. Про це розповів віцепремʼєр Михайло Федоров на зустрічі з виробниками.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • На зустрічі з понад 120 виробниками дронів Федоров наголосив, що у 2024 році компаніям треба масштабуватися – «бо дронів треба більше».
  • За його словами, головне завдання зараз – стандартизація вимог та тактико-технічних характеристик для дронів. Також для виробників важливо розуміти прогнозування контрактів і потреб Генштабу, наголосив Федоров.
  • Українські виробники можуть створювати революційні технології для поля бою. За словами віцепремʼєра, зараз пріоритетні технології БпЛА для розвитку: українського «Ланцету»; AI для автоматичного захоплення цілей; керованого боєприпасу; наведення на РЕБ та удару по них; антидронових рішень тощо.
  • Федоров також повідомив, що зараз іде робота з розвитку роботизованих платформ, боєприпасів та РЕБ – майже щотижня нова одиниця отримує кодифікацію за стандартами НАТО.
  • Крім того, Федоров повідомив про плани збільшити розмір грантів на платформі Brave1 до $200 000, «щоб винахідники могли зробити якісний прототип».

Цитата

«У 2022 році ми фактично створили з нуля ринок дронів. Зараз у ньому сотні компаній. Це результат послідовної політики і відкриття ринку. Відкритий ринок змінює правила гри, і це наша свідома позиція, щоб дати можливість увійти на нього всім, а потім створити конкуренцію. На це й була ставка», – сказав віцепремʼєр Михайло Федоров.

Контекст

Раніше Федоров заявляв, що Україна цьогоріч зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше. Коментуючи заяву президента Володимира Зеленського, який оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що ця цифра є «достатньо реалістичною». Очільник Мінцифри зазначив, що у 2024-му буде вироблено більше дронів, ніж до цього, але багато залежить від характеристик безпілотників. На думку Федорова, Україна спроможна виробити запланований 1 млн дронів протягом року, а може й більше, якщо йдеться про FPV.

Уряд виділив 40 млрд грн у 2023 році, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що Кабмін схвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

За даними Мінстратегпрома, Україна виробляє на місяць десятки аналогів іранських «шахедів». У листопаді гендиректор УОП Герман Сметанін повідомив, що новий український дрон-камікадзе з дальністю ураження 1000 км, пішов у серійне виробництво.

Учасники кластера Brave1 подали вже понад 1000 розробок, які можуть допомогти військовим на полі бою, заявляв Федоров.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні