«Не дуже вірю в результат, але нехай спробують». Що каже Зеленський про перемовини з Росією
Категорія
Новини
Дата

«Не дуже вірю в результат, але нехай спробують». Що каже Зеленський про перемовини з Росією

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Володимиру Зеленському зустрітися з російською делегацією на річці Припʼять. Перемовини буде вести не сам Зеленський, а українська делегація. Попередніх умов для зустрічі немає

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Лукашенко взяв на себе відповідальність за те, що на час проїзду до місця зустрічі, під час переговорів та повернення української делегації всі літаки, гелікоптери та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі. «Ми не розмовляли з ним два роки. А сьогодні я говорив з ним дуже предметно. Я пояснив йому детально неможливість нашого зіткнення», – говорить Зеленський.
  • Зеленський сказав Лукашенку: «Моє завдання як президента – захистити нашу державу. І ви побачили протягом цих жорстких днів, як ми це завдання виконуємо».
  • Умов перед перемовинами – жодних. 
  • Мета України, за словами Зеленського, – територіальна цілісність. «Нашу позицію – ви побачили на сто відсотків. Це – безумовний захист національної державності, – каже він. – Поки наші хлопці там – президент тут, голова Офісу тут, премʼєр тут, армія тут, головнокомандувач тут. Ми всі будемо боронити нашу державу, наші кордони».

Головна цитата

Зеленський: «Скажу відверто, як завжди: я не дуже вірю в результат цієї зустрічі, але нехай спробують. Щоб потім у жодного громадянина України не було жодного сумніву, що я як президент не намагався зупинити війну, коли був нехай і маленький, але все ж таки шанс».

Контекст

Приблизно об 11 ранку 27 лютого Зеленський вже звертався до Білорусі, в якій сьогодні проходить референдум щодо поправки до Конституції Республіки Білорусь. На голосування винесено питання про відмову Білорусі від статусу без’ядерної держави, два нових терміни для Лукашенка і юридичний імунітет проти всіх злочинів для президента республіки.

Зеленський сказав: «Сьогодні всіх вас кличуть на виборчі дільниці, щоб проголосувати на референдумі. Це могло б мати вигляд звичайного політичного процесу, але зараз уже точно не може бути нічого звичайного».

«Ви вирішуєте, хто ви… Ви вирішуєте, ким бути… Як ви будете дивитися в очі своїм дітям. Як ви будете дивитися в очі один одному, своїм сусідам, а ми – ваші сусіди. Ми – ваші сусіди. Ми – українці. Будьте Білоруссю, а не Росією», – сказав Зеленський.

Білорусь приєдналася до війни Росії проти України, 24 лютого повідомив пресцентр Держприкордонслужби України. У перший день війни російські війська атакували ділянки українського кордону, який межує з РФ та Білоруссю. Вони атакували українських прикордонників та пункти пропуску із застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї.

«На війні, яка триває зараз, ви з нами, на жаль, не на одному боці. З вашої території війська Російської Федерації запускають ракети по Україні. З вашої території вбивають наших дітей, руйнують наші будинки», – сказав Зеленський про Білорусь.

Приблизно об 11:00 27 лютого білоруське державне інформаційне агенство «Белта» передало слова Лукашенка про можливу участь Білорусі у війні з Україною. Він сказав: «Американці затягнули Україну у війну проти Росії… У цій операції наша роль – прикривати спину Росії». (Ця цитата перекладена з англійської версії «Белти»; російська не відкривається).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні