Категорія
Новини
Дата

Україна розгромила частину військ РФ на півдні, відбила Волноваху та пропонує росіянам здатися у полон – помічник Зеленського

«Потужною контратакою» українські війська відбили Волноваху на Донеччині. Які ще новини від Офісу президента України на вечір 27 лютого

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

Збройні Сили України (ЗСУ) відбили Волноваху, каже радник президента Олексій Арестович.

Частину військ Росії, яка просувалася до Києва з південного сходу, розгромлено. Інша частина висунулася на північ країни, щоб зайняти оборону з відривом 20–40 км від столиці. «Це означає, що вони перейшли до тактичного відступу», – каже Арестович.

В Україну рухається допомога з інших країн; сформовано «Інтернаціональний легіон територіальної оборони України» для іноземних добровольців.

ЗСУ пропонує російським та білоруським солдатам та офіцерам здаватися в полон і переходити на бік України. «Шановні солдати, не виконуйте злочинних наказів, – каже Арестович. – За ходом кампанії, яку ви можете відслідковувати, чудово видно, що ще доба-дві – і ви захлинетесь у наступі».

Командування РФ застосовує своїх солдатів як м'ясо, каже Арестович. «Інакше неможливо пояснити рух легкоброньованої техніки до Києва та Харкова, великих міст із серйозною обороною, які розносять за годину», – каже він.

Солдатам, які здадуться в полон і перейдуть на бік України, за словами Арестовича, будуть надані гарантії від України та її країн-партнерів. «Ми не вважаємо це полоном, – каже Арестович. – Ми вважаємо, що ви так зберігаєте свою військову честь. Відмовляєтеся від війни, яка не додає краси РФ, великій державі з великим народом і великою культурою; і не додає краси Білорусі, нашим сусідам... яких ми вважаємо рідними для нас людьми».

Контекст

Bloomberg 27 лютого опублікував огляд нового плану Росії щодо війни проти України. Дані зібрані від джерел, близьких до військового керівництва РФ та США. 26 лютого військове керівництво РФ було розчароване відсутністю швидкого прогресу в наступі на Україну. У той же час Росія поки що кинула в бій лише 50% доступних військових сил, сказав Bloomberg співрозмовник у Міністерстві оборони США.

Росія заперечує провал наступу. «Кампанія йде за планом і спеціально організована так, щоб уникнути боїв у містах», – наводить видання слова співрозмовника з Росії. Загалом, війна тепер, начебто, запланована тривати один-два тижні і може обійтися без захоплення ключових міст.

Росія провалює наступ на Україну. Військова обстановка протягом доби змінилася незначною мірою, заявив на брифінгу 27 лютого радник Глави Офісу президента Олексій Арестович.

ВСУ відбили наступ ворога за всіма ключовими напрямками, ліквідували прорив у Харкові, відбили Ірпінь, дали відсіч просуванням супротивника у напрямах Енергодару, Запоріжжя та Маріуполя.

Загалом у війні проти України Росія втратила понад 4300 солдатів, 27 літаків, 146 танків та 706 броньованих машин, йдеться в повідомленні Сухопутних військ ЗСУ. Тим часом західні партнери України вдалися до відключення низки російських банків від системи міжнародних переказів SWIFT, а також заморозили більшу частину російських золотовалютних резервів. Це має вплинути на стабільність російської валюти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні