Категорія
Новини
Дата

Зеленський поговорив із Лукашенком

«Поговорив з Олександром Лукашенком», – написав президент Володимир Зеленський в офіційному Telegram-каналі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Контекст

Приблизно об 11 ранку 27 лютого Зеленський вже звертався до Білорусі, в якій сьогодні проходить референдум щодо поправки до Конституції Республіки Білорусь. На голосування винесено питання про відмову Білорусі від статусу без’ядерної держави, два нових терміни для Лукашенка і юридичний імунітет проти всіх злочинів для президента республіки.

Зеленський сказав: «Сьогодні всіх вас кличуть на виборчі дільниці, щоб проголосувати на референдумі. Це могло б мати вигляд звичайного політичного процесу, але зараз уже точно не може бути нічого звичайного».

«Ви вирішуєте, хто ви… Ви вирішуєте, ким бути… Як ви будете дивитися в очі своїм дітям. Як ви будете дивитися в очі один одному, своїх сусідам, а ми – ваші сусіди. Ми – ваші сусіди. Ми – українці. Будьте Білоруссю, а не Росією», – сказав Зеленський.

Білорусь приєдналася до війни Росії проти України, 24 лютого повідомив пресцентр Держприкордонслужби України. У перший день війни російські війська атакували ділянки українського кордону, який межує з РФ та Білоруссю. Вони атакували українських прикордонників та пункти пропуску із застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї.

«На війні, яка триває зараз, ви з нами, на жаль, не на одному боці. З вашої території війська Російської Федерації запускають ракети по Україні. З вашої території вбивають наших дітей, руйнують наші будинки», – сказав Зеленський про Білорусь.

Приблизно об 11:00 27 лютого білоруське державне інформаційне агенство «Белта» передало слова Лукашенка про можливу участь Білорусі у війні з Україною. Він сказав: «Американці затягнули Україну у війну проти Росії… У цій операції наша роль – прикривати спину Росії». (Ця цитата перекладена з англійської версії «Белти»; російська не відкривається).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні