Категорія
Новини
Дата

Українці повертаються у кафе і ресторани, купують техніку. ПриватБанк фіксує зростання кількості оплат покупок

Споживчий ринок поступово відновлюється. У травні в порівнянні з квітнем українці стали більше купувати товарів та послуг, оплачуючи їх банківськими картками, свідчить статистика мережі POS-терміналів ПриватБанку. Кількість оплат покупок у травні зросла на 21%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Кількість оплат покупок у травні досягла 177 млн, що на 21% більше за показник квітня. Відповідно, витрати на купівлю товарів та послуг банківськими картками також зросли на 21% (42,3 млрд грн у травні проти 34,9 млрд грн у квітні).
  • Переважна частка карткових витрат українців йде на оплату продуктів харчування – за місяць вона збільшилася на 12,6% (до 21,3 млрд грн) та становить понад 50% загального обсягу оплат покупок картками. 
  • Значно зросли обсяги оплат у кафе і ресторанах – на 54% (до 2,3 млрд грн), магазинах техніки і електроніки (на 41% до 2,9 млрд грн) та мережах АЗС (на 27% до 1,23 млрд грн).
  • «Зростання кількості покупок відбувається як за рахунок збільшення пропозиції торгових мереж та малого бізнесу, так і за рахунок активного зростання кількості торгівельних точок, які приймають картки до оплати», – зазначив керівник дирекції обслуговування бізнес-клієнтів ПриватБанку Євген Заіграєв. За його словами, безготівкова оплата на споживчому ринку є домінуючою перед готівкою.
  • Найбільшими темпами відновлюють товарообіг підприємці та малий бізнес – у порівнянні із квітнем на 20%, у загальнонаціональних торгових мережах обсяги оплат картками зросли на 16,5%. 
  • Загалом у травні в мережі банку кількість активних торгових терміналів, які приймають оплату картками, збільшилася на 9% до 181 500. Водночас за останній місяць ПриватБанк підключив бізнесу 6300 нових POS-терміналів.

Контекст

Все більше МСБ повертається до роботи, свідчать результати опитування Європейської Бізнес Асоціації. У березні не працювало 42% опитаних підприємців, а у квітні – 26%, наразі без роботи лишаються тільки 17% МСБ.

Серед непрацюючих компаній 16% планують відновлювати роботу. До того ж 21% МСБ вже працюють у повному обсязі, а 38% – частково або з обмеженнями, зазначають в ЄБА.

Водночас погіршується оцінка підприємцями власної фінансової стійкості. Наразі 34% повідомляють, що їхніх фінансових резервів вистачить на кілька місяців, раніше таких було 40%. Ще 12% мають резервів на один місяць, а інші 12% – на пів року. Тільки 5% мають достатньо фінансових резервів на рік і більше. Про відсутність резервів повідомляє наразі 29% компаній, хоча місяць тому таких було 26%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні