Категорія
Новини
Дата

Українці у червні задонатили рекордну суму на армію. Скільки внесків надійшло до найбільших благодійних фондів з початку року

За перші шість місяців 2023 року на рахунки трьох найбільших благодійних фондів України – United24, «Повернись живим» та фонду Притули – надійшло 8,35 млрд грн. Це на 22% менше, ніж протягом другого півріччі 2022-го. Однак у червні було зафіксовано абсолютний рекорд – 2,4 млрд грн, йдеться в огляді сервісу Опендатабот. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Найбільші збори – у United24, рекорд за весь час великої війни. Донати решти фондів також помітно зросли у порівнянні з попередніми місяцями.
  • Основну частину донатів за перше півріччя зібрала платформа United24 – понад 5,5 млрд грн або 66% від загального обсягу. На рахунки фонду «Повернись живим» надійшло понад 1,8 млрд грн (22%), а до фонду Сергія Притули – близько 1 млрд грн (12%).
  • Переважну більшість коштів, які були перераховані на рахунки United24, призначені на потреби ЗСУ (на оборону) – 4,9 млрд грн або 89% усіх отриманих цією платформою донатів. Решта 11% були зібрані на медичну допомогу і на відбудову України – майже 500 млн грн та майже 200 млн грн відповідно.
  • 2,4 млрд грнь на оборону у червні – це абсолютний рекорд та майже половина від усіх донатів на оборону в першому півріччі поточного року. Попередній максимум – 2,2 млрд грн – було зібрано цією платформою в липні 2022 року. 
  • При цьому, результати зборів на ЗСУ за червень у 4,8 раза перевищили показники періоду січня-травня поточного року – тоді United24, у середньому, збирала на ці потреби 500 млн грн на місяць.
  • У червні на 17% зросли збори «Повернись живим» – 340 млн грн проти «середньомісячних» 290 млн грн у січні–травні поточного року. Що стосується фонду Притули, то приріст сягнув 37% – у червні українці задонатили 220 млн грн, тоді як протягом попередніх пʼяти місяців, у середньому, на рахунки заходило 160 млн грн. 
Українці у червні задонатили рекордну суму на армію. Скільки внесків надійшло до найбільших благодійних фондів з початку року /Фото 1

Контекст

У 2022 році фонд «Повернись живим» отримав 1,7 млн донатів на суму 5,7 млрд грн. Основними благодійниками фонду і в Україні, і за кордоном були фізичні особи – 68%. 25% благодійників становили юридичні особи, 7% – підприємці, йдеться у звіті «Повернись живим».

У травні повідомлялося, що за рік з початку роботи фандрейзингової платформи UNITED24 на її рахунки в НБУ було зібрано понад $325 млн внесків. За даними президентської платформи, до збору коштів долучились міжнародні компанії, український бізнес, благодійні організації, світові знаменитості та донори зі 110 країн.

За даними фонду Сергія Притули, за рік великої війни загальний бюджет зборів становив понад 4 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні