Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» вперше в історії може отримати кредит від ЄБРР. Куди витратять €80 млн

1 хв читання

Найбільша нафтова компанія країни «Укрнафта» планує в цьому році підписати кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) на €80 млн. Кошти спрямують у будівництво газотурбінних установок, йдеться у статті Forbes Ukraine.

ЄБРР ніколи не кредитував «Укрнафту», а без проєктного кредитування від міжнародних фінорганізацій неможливо реалізовувати масштабні проєкти, переконаний СЕО компанії Сергій Корецький.  

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • «Укрнафта» планує побудувати приблизно 1000 МВт газотурбінних установок протягом найближчих трьох років, каже СЕО Укрнафти Сергій Корецький.
  • Орієнтовна вартість проєкту – близько $1 млрд. Тому компанія хоче залучати проєктне фінансування від МФО.
  • Доволі складно залучати проєктне фінансування у нафтовий сектор – МФО не кредитують цей напрям. Вони готові фінансувати зелену енергетику, а в Україні, усвідомлюючи потребу, і газову генерацію, каже Корецький.
  • Компанія розраховує в цьому році підписати з ЄБРР першу кредитну угоду на €80 млн.
  • Раніше ЄБРР ніколи не кредитував компанію. Підтримка уряду допомогла в тому, щоб змінити уявлення ЄБРР про «Укрнафту», каже СЕО компанії. Не останню роль також зіграли результати 2023 року, коли «Укрнафта» отримала 23,6 млрд грн чистого прибутку, додав він.
  • «Зараз маємо сформувати позитивну історію співпраці з МФО, щоб у майбутньому реалізовувати ще більш масштабні проєкти, – каже Корецький. – Це єдиний шлях розвитку будь-якої компанії в західному світі – через проєктне фінансування».

Контекст  

«Укрнафта» – найбільша паливна компанія країни. У 2023-му вона видобула понад 80% нафти в країні – 1,4 млн т та близько 6% газу – 1,1 млрд кубометрів.

У листопаді 2022-го компанія була відчужена в Ігоря Коломойського і партнерів на користь держави.

ЄБРР був заснований у 1991 році і з того часу інвестував понад €190 млрд у більш ніж 6800 проєктів.

ЄБРР збільшив обсяги інвестицій в Україну після російського вторгнення у лютому 2022 року і вже у жовтні 2023 року перевищив свою мету інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022-2023 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд